Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Без оглед на тоа колку во последните години се зборува за важноста од превенцијата и лечење на остеопороза,  од оваа болест и понатаму зема замав и се повеќе заболуваат  жени, но и мажите. Остеопороза е хронична болест на коските која што го добила и називот ,,тивка епидемија на 21 век,, а нејзини карактеристики се  намалувањето на густината на коските поради тоа што тие стануваат порозни.

Во суштина се работи за преку-умерен  губиток на калциум од коскеното ткиво. Имено  самиот процес на создавање и ,,трошење,, на коските е вообичаен физиолошки процес кој што се одвива во текот на животот. Но кога намалувањето на коскеното ткиво станува поголемо од неговото создавање, доаѓа до остеопороза.

Првите знаци кои укажуваат на појава на оваа болест се: болки во пределот на половината, намалување на висината и згрбавеност. Некогаш остеопорозата се јавува многу драматично на начин што се кршат пршлените или колковите. Кршењето на коските кај остопорозата може да се јави дури и како последица на незначителни  надворешни делувања. А во поодмината фазаа често се јавува болка,деформација и слабост.  Некои фактори кои претставуваат ризик како што се : полот (женски), староста не е возможно да се спречат. Но постојат и фактори на кои што можете да влијаете а тука пред се, се јавува внесувањето на доволно количество на калциум, витамин D, и протеини. Исто така тука спаѓаат и прстанување на пушењето, смалување на внесеното количество на алкохол и кафе, и зголемување на физичките активности.

Внесувањето на доволно количество на витамин D и калциум неопходно е за одржување на густината на коскената маса.

Советувајте се со вашиот лекар и погрижете се да ја внесувате дневната доза на калциум и витамин D во вашиот организам, така што ќе ви помогне во борбата против оваа болест.

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.