Сол –зачин кој му е потребен на вашето тело!

Објавено на 18 мај, 2013 во 10:48

Солта е неопходен зачин,која во последно време поради негативниот публицитет стана непријател број 1 на лугето во целиот свет.Користењето на сол во различни култури подолго време веќе се смета за потребно нешто,но најпрво треба да се анализираат сите видови на сол и нивното влијание  на нашето здравје.

Обработена

Готварската сол е хемиски производ и важна состојка во преработката на пакувана храна,грицки и месо. Оваа сол е ослободена од многу минерали кои се од витално значење за нашето здравје, и содржи многу синтетички материјали, со кој безуспешно се обидуваат да ги прикријат недостатоците.

Јодирана сол.

Природната морска сол содржи јод, потребна за тироидната жлезда, која се внесува во синтетичка натриум хлорид. Прекумерната употреба на јодирана сол доведува до здравствени проблеми како што е неспиење, хипотироза, аритмија на срцето и зголемување на крвниот притисок.

Солта го намалува крвниот притисок.

Исхраната која е составена од натриум, калиум и магнезиум може да доведат до намалување на крвниот притисок и позитивно делува на здравјето. Калиумот го намалува ризикот од хипертензија и го балансира штетниот ефект од внесениот натриум, но дисбалансот помегу калиумот и магнезиумот доведува до болести на срцето. Магнезиумот исто така е значаен за намалување на крвниот притисок,иако поголем дел од населението страда од недостиг на овој минерал.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.