Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Граѓаните и на дождот што врне вечерва излегоа пред домовите. Како што налага старата традиција возрасните велешани ги наредија дрвата и го запалија огнот додека наоколу трчаа децата. Тие се највесели коледари вечерва на улиците во Велес што со нетрпение  ги очекуваат толите коледарски колачиња. Нив ги месат и печат  сите домаќинки, баби и мајки, почитувачи на традиционалното одбележување на Коледе. Штом колачињата се стават во рерна тогаш започнува подготвката на салатите од кисела зелка и вадењето на туршијата која во чинии ќе ја изнесат надвор на Коледето. Мажите веќе ја греат ракијата. Седнати околу коледарскиот оган, браќа, соседи и пријатели со чашка во рака ги пеат коледарските песни. И само во Велес тие се еротски или како што велешани ги нарекуваат мрсни песни. И сите имаат ист крај: „Ооо Коледе“.

Велешани веќе пејат:

„Пали огин, греј се, гледај п.чка, смеј се“

„Баба оди по Бабуна боса, боооса. Ја апнала за п.чката ооса, ооса. Дури дедо дотрча, на баба и отече. На дедо му рипна, на баба и го пикна.“

„Јанко петел јаваше, к… му се маваше, три жени го гледаа со п….. стрижени, 
Јанковица викна, Јанко и го пикна! Ооо Коледе!

„Матен Вардар дотече, сандак п….. довлече, сите беа стрижени, само една не беше и таа се е….! Ооо Коледе!“

Којничани вечерва први ги запалија коледињата. Потоа огнот засвети и од кај Мегдан, од Бричкова чешма, од Бузаана, во Дворови, кај Варналиите, на Прцорек и низ улиците во новиот дел на Велес.

Доколку дождот престане тогаш Коледарите ќе седат и пеат до мугрите на новиот ден, оној што го најавува доаѓањето на Бадник.

Децата вечерва порано ќе си легнат затоа што  нивно е бадникарското утро во кое со коледашките во раце и торбичињата преку рамена ќе тргнат во посета на домовите на велешани. Ќе им запеат коледарски мрсни песни а тие ќе ги даруваат со колачиња, ореви, бадеми, костени. Вака ќе го најават Рождеството Христово. /У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

            Општина Велес ја информира јавноста дека, третото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 14 август (петок) 2020 год. во периодот од 0500 до 0630 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 15 август (сабота) 2020 год.

            Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

           

                                                                                    Градоначалник

                                                                                    на Општина Велес,

                                                                                    Аце Коцевски

 
   
   
   
   

Најново