На педесет и девет години деновиве во Велес почина новинарот Кире Зографски. Основно и средно образование завршува во Велес како и Интердисциплинарни студии по новинарство во Скопје. Кире Зографски беше студент на првата генерација на студенти по новинарство на УКИМ.

Ова е една непозната приказна за млад турски револуционер, поет и раскажувач, кој поминал во Велес пет години во воена служба како поручник во турскиот гарнизон. Се викал Омер Сефетин и во својот младешки занес, од Велес тргнал во Стамбол во 1909 година , да се бори во Младотурската револуција рамо до рамо со Енвер бег, Исмет Инени и Мустафа Кемал, покасно наречен - Ататурк, татко на современа Турција.

Велешката е една од шесте општини што доби грант за подобрување на капацитетите на Советот на општината во како и за развивање на алатки за транспарентно и отчетно работење. Втора општина од Вардарски регион е Свети Николе. Освен нив ваков грант добија и општините Струмица, Вландово, Чаир и Охрид.

Исчистен е дворот пред спортската сала „Ѓемиџии“ и приодот кон градскиот фудбалски стадион од смет и шут. Во чистењето учествуваа вработените на ЈП „Парк спорт“ и градежна фирма која помогна со механизација. Шутот и сметот што доаѓа преку атмосферската канализација од Младинси парк беше собран и утоварен во 10 камиони. За разлика од претходно сега без проблеми може да се приоѓа кон салата и стадионот и да не се прескокнуваат малите езерца со вода што се собираше поради затнатата шахта која ја прифаќа водата под пругата.

Државата располага со 42 општински депонии за отпадот додека само 14 од нив користат регионални депонии. Според државениот советник во Канцеларијата на Народниот правобранител Нико Бојаџиев кој се повика на податоците од истражувањето за депонирање и управување на отпадот во 2016 година што го подготвил нивен тим само 19 општини во земјава вршат делумно селектирање на отпадот.

ЕД “Вила Зора” јавно реагира на повторниот дефект на сондата за мерење на концентрацијата на PM 10 честичките на мерната станицата Велес 2 со која се мери загадувањето на амбиенталниот воздух во градот.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново