Меѓународен тим научници откри три планети со големина на Земјата, кои би можеле да бидат „кандидати“ за населување, пренесе денеска „Блумберг“.

Малиот Со Џет Стар кој е роден пред една недела кога ќе порасне ќе мора да го објаснува потеклото на своето необично име. Мајката на ова новороденче се породила минатата недела на летот од Сингапур за Мјанмар со авио-компанијата „Џетстар“.

Вапцањето на јајца се поврзува со новиот живот, воскреснувањето на Исус и Велигден.

Во почетокот се вапцувале само црвени јајца, но како одминувало времето и другите бои го нашле своето местои на трпезата. Но што всушност симболизираат боите со кои се вапцани јајцата.

Велигден е еден од најважните празници за Христијаните, и е прославен низ целиот свет. Постојат неколку работи, како на пример велигденските јајца и чоколадните велигденски зајаци кои се заеднички за Велигденските прослави.

Настанот кој е поврзан со овој празник е Христовото распнување. Поради тоа што Христовата личност е божествена, тој единствен меѓу луѓето немаше никаков грев, или поинаку кажано се одликуваше со извонредна етичка чистота. Во тоа и се состои космичката трагедија што светот во Христос, во една таква личност, не го препозна својот сопствен излез од сите животни проблеми, вклучувајќи ја тука и смртта, туку тој ненасилно понуден излез го прикова на срамно дрво (така го нарекуваа крстот, затоа што распнувањето на крст беше најсрамната и најтешка казна во Римската империја). Но, денешниот празник е двозначен, затоа што три дена по својата смрт, со своето воскресение т.е. станување од мртвите, Христос ја донесе и најголемата радост во светот.

На Велики четврток се потсетува на Тајната вечера, на која е основано таинството Причест на таа вечера Христос, како ja оставил новата заповед.

Web banner Duma Sinetta 2019 300x250px 01

Најново