Антиваксерите со посебна агенда против вакцинацијата на децата, дезинформации на секој чекор за разни страшни болести

Објавено на 5 април, 2024 во 11:27

„Кога доаѓаат родителите во нашата служба за вакцинирање, измислуваат бројни причини со кои бараат одложување на примањето на вакцината кај децата. Најчесто тоа е болест. Но, не е можно нивните деца да се болни со години. Дел од нив се поискрени, па во разговор откриваме како тие читале на интернет за некакви последици по здравјето на сопственото дете од вакцинирање како што се, наводно, неможноста децата да проодат или аутизам, велат лекарите.

Автор: Убавка Јаневска

Дете на училишна возраст и четириесет и четиригодишен маж се заболени од голема кашлица во Кавадарци. Тоа се единствените два случаи во деветте општини на централниот дел на Македонија, вардарскиот.

Детето нема примено вакцина. Во неговиот вакцинален картон пишувало дека навреме нема примено ниту една од трите вакцини додека било бебе, ниту, пак, било ревакцинирано поради „одредена патолошка состојба“, која трае со години. Кавадарчанецот, пак, се заразил од болеста, но поради скриениот идентитет, Службата за превентивна заштита на Здравствен дом Кавадарци не може да ги провери податоците за примените дози на вакцини во детската и младинската возраст.

Доктор Мими Каровска, специјалист по училишна и адолесцентна медицина во Службата за превентивна здравствена заштита на Здравствен дом Кавадарци, открива дека здравствените домови во Македонија располагаат со регистри на податоци за вакциналниот статус на граѓаните од 1960 година.

„Станува збор за два изолирани случаи на болни од голема кашлица на подрачјето на Општина Кавадарци, во која стапката на вакцинација против голема кашлица со прва доза на шестовалентна вакцина изнесува дури 95 отсто. Вакцинацијата со втора доза, петовалентната, како и третата доза со шестовалентна вакцина изнесува 93,9 отсто, додека, пак, со прва ревакцинација 93,7 отсто. Ова се податоците за степенот на вакцинирање во 2023 година, од кои може да се заклучи дека опаѓа интересот на родителите за вакцинирање на своите деца по првата вакцина против голема кашлица“, вели доктор Каровска.

Службата за превентивна заштита во Кавадарци бележи благ пораст на степенот на вакцинирање во 2023 година на територијата на оваа и соседната Општина Росоман.

Според податоците за претходната 2022 година, процентот на вакцинација со прва доза на ди-те-пер вакцината, која се аплицира на двомесечна возраст, изнесува 84,6 отсто, со втората доза што бебињата ја примаат на три до четиримесечна возраст е 94 отсто, додека, пак, со третата доза што се аплицира на шест месеци изнесува 90,6 отсто. Реализацијата на првата ревакцинација, наменета за деца на возраст од 15 до 18 месеци, изнесува само 65,7 отсто, што е за 29,3 отсто под потребниот степен за постигнување колективен имунитет на населението.

КАМПАЊИ ПРОТИВ ВАКЦИНИТЕ

„Кога доаѓаат родителите  во нашата служба за вакцинирање, најчесто измислуваат бројни причини со кои бараат одложување на примањето на вакцината кај децата.  Најчесто тоа е болест. Но, не е можно нивните деца да се болни со години. Дел од нив се поискрени, па во разговор откриваме како тие читале на интернет за некакви последици по здравјето на сопственото дете од вакцинирањето, како што се, наводно, неможноста децата да проодат или аутизам. Ние разговараме со нив. Ги разубедуваме врз база на медицина со докази, на кои како лекари сме посветиле над десетина или 12 години на медицинско и специјализантско образование, како и речиси половина од работниот век на постојани доедукации“, додава д-р Каровска.

Фото: д-р Мими Каровска

Докторката наброи неколку случаи во кои на родители им дозволувале да ја погледнат дозата на вакцината, да го прочитаат името на производителот и да го запишат за да го проверат бар кодот на дозата. Според неа, постојат и родители што барале да им биде пропишана вакцината за да можат да ја купат и да им ја стават на нивните деца во Грција.

„Со вториве родители водев долги разговори во кој им го објаснував случајот со нашата кавадарчанка, која од Крит, во Грција, ги носеше своите деца во Кавадарци за да ги примат вакцините затоа што таа не му веруваше на здравствениот систем во државата, во која е мажена и живее. Таа објаснуваше дека во Грција родителите ги купуваат вакцините во аптека за децата да ги примат во која било медицинска амбуланта наспроти специјализираните во нашата држава, кои набавките ги прават од врвни европски производители“, вели доктор Каровска.

Лекарката ги знае антиваксерите, чиј број не бил толку голем наспроти вкупниот број на родители на деца, од 306 до 355, кои подлежат на имунизација во овие две локални заедници. Тоа што ним им го порача е да не веруваат во доказите што се шират во затворените групи на социјалните мрежи, туку во медицина базирана на докази.

НАЈГОЛЕМИОТ СТРАВ Е ОД МРП ВАКЦИНАТА

„Еднаш посеано зрно на сомнеж  расте и тешко се запира, констатираше доктор Марина Тодорова, специјалист педијатар во службата на Здравствен дом Велес.

Таа открива дека според редовниот вакцинален календар за имунизација, најголемиот проблем се јавува кога децата навршуваат 12 месеци и треба да ја примаат вакцината МРП, поточно против морбили, рубеола и заушки. И во оваа Служба за превентивна здравствена заштита во државата, родители одбиваат вакцинирање на нивните деца, најчесто зборувајќи за страв поради некакви последици врз здравјето на децата, чиј вкупен број на годишно ниво се движи од 580 до 630 на територијата на општините Велес, Чашка и Градско, без да знаат дека станува збор за дезинформации.

Фото: д-р Марина Тодоровска

-Проблемот за кој зборуваат родителите е последица на една Студија, која што излезе пред повеќе години и за многу брзо време беше побиена поради малиот број на испитаници на чии искази истражувачот ја темелеше последицата од вакцината поточно аутизмот. Научната јавност ја осуди оваа студија, објавена во стучното меѓународно списание „Ланцет“. Потоа студијата беше повлечена затоашто беа направени повеќе други испитување со учество и на 500.000 испитаници со сосема поинакви резултати. Тие испитувања ги следеа случаите од моментот на аплицирање на вакцината паралелно со податоците кои им беа ставени на располагање за развојот на детето од моментот на првата примена вакцина. Така се побија првичните тврдења за наводната поврзаност на МПР вакцината со аутизмот, рече д-р Тодоровска.

Според лекарката, родена во градот Одеса, во Украина и дипломец на софискиот Медицински факултет како и специјализант, педијатар на УКИМ, ако првичната студија го посеа семето на сомнеж дополнителни проблеми создаде и Глобалното Антиваксерско движење кое во Македонија доцни повеќе од една деценија. Последиците од неговото постоење во државата се чувствуваат последните пет до шест години.

-Во карактерот на луѓето е да го споделуваат почесто негативното искуство. Јас тоа го видов додека моите деца беа на возраст за вакцинирање. Тие се вакцинирани. Но, во контактите со мајките на нивните другарчиња, на славење на родендени или други значајни датуми и поводи, девет од присутните мајки слушаа а една споделуваше негативни искуства кои и биле пренесени од исто така мајки кои не ги доживеале туку слушале за наводни проблеми коишто ги предизвикала вакцината. Искуството најчесто беше за покачена температура или црвенило на рачето на детето. Така брзо се шират или изобличуваат приказните. Наместо тоа мајките и татковците потребно е се да споделат со лекарите и да дозволат да им приложиме медицински докази за да разговараме со докази, додаде др Тодоровска.

Стручњаците во бели мантили и државата се соочуваат со сериозен проблем пред се поради големата наметливост и авторитетност на родителите кои имаат негативен став кон вакцините. Иако не се многубројниантиваксерите се доволно гласни за да ги поколебаат или да ги замолчат побројните но и да внесат сомнеж без притоа на приоритетно место да го стават здравјето на сопствените деца кое се рефлектира врз колективното здравје и градењето на имуноотпорна заедница на заразни заболувања. Стручната фела е поборник на кампањи за докажување на вистината од една и од втора страна на континуирано подигнување на јавната свест токму на делот од популацијата кој бил вакциниран а сега се спротивставува на вакцинација. Тоа се мајки и татковци на возраст од 20 до 40 години и за кои во архивата на службите за вакцинација во Здравствените домови лесно можат да се видат податоци дека редовно примале вакцини. Нивните сомнежи биле беспредметни затоашто државата ги набавува вакцините од реномирани производители како што се „Санофи пастер“ од Франција за вакцинирање против голема кашлица и на американската компанија  „Мерк“ по чија лиценца се произведуваат вакцините против сипаници и заушки од страна на норвешки производител. Овие две вакцини ги користат сите земји членки на Европска Унија и останти држави во Европа. 

Фото: Оддел на Служба за превентивна заштита на предшколски деца на ЈЗУ Здравствен дом Велес

Исто како и во кавадаречката служба за превентивна заштита така и во велешката процентот на вакцинирани деца во 2023 година висок е и изнесува 95,1 отсто за прва и втора вакцина против голема кашлица,  до 12 месечна возраст, додека паѓа на 79,3 отсто кај првата ревакцинација до 18 месечна возраст како и на 74,9 отсто за вакцината против морбили, рубиола и заушки. Во 2022 година статистичките податоци покажуваат понизок за четири проценти на вакцинација против морбили, рубиола и заушки но за 2,3 % повисок кај ревакцината против голема кашлица додека останува ист при аплицирањето на вакцините до 12 месечна возраст.

Текстот е превземен од веб страната Јасно.мк

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.

8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด