Беџети: Ќе се најде замена на пазари по инвазијата во Украина, но нема алтернатива за загубата на човечки животи

Објавено на 16 мај, 2022 во 18:23

По социјалните мрежи и во дел медиуми по инвазијата врз Украина циркулираат инжинеринг-вести, кои се прават со одредена намера, да шират магла, вели во интервју за Вистиномер академик Абдулменаф Беџети. Според него, загубите поради руско-украинската криза изразени во финансии се минорни, бидејќи за сè може да се најдат алтернативни пазари, но алтернатива за загубите во човечки животи не постои. Русија, вели Беџети, треба да се замисли како ќе најде алтернативни пазари, оти извозната компонента на Русија е над 60 отсто, само во Европа

Пишува: Зоран Димовски

Од македонско-руската стопанска комора истакнаа дека во овој момент поради инвазијата во Украина, земјава нема алтернатива за извозот на дел земјоделски производи, од кои досега третина се извезувале во Русија, а на Европа такви производи не ѝ требаат. Има ли алтернатива по ова прашање?

Вообичаено, кога настануваат вакви кризи, секогаш првите проценки водат кон тоа, изненадувања и голема несигурност. Во моментот, ако се запрашаме, не можеме да најдеме алтернативни пазари, кога постојниот пазар, поради кризата, исчезнува за 10 дена. И од таа гледна точка нема автоматизам за наоѓање други пазари, ако се земат предвид големи пазари како што е Русија. Генерално, Русија не е голем трговски партнер на Македонија, но е голем по структура на производи што ги извезуваме и увезуваме од двете страни, а тоа се стратешки производи. Увезуваме нафта, гас, увезуваме челик, минерали, кои со оглед на нивната природа, тешко можат да се најдат на краток рок. Но, генерално, во секоја криза, економските агенти се прагматични и секогаш наоѓаат алтернатива. Нема ништо без алтернатива. Ние на секои пет до десет години имаме криза. Бевме во глобална финансиска криза, па ковид-криза. И сега не можеме да најдеме решение од денес за денес. Но, стопанствениците и од увозната и од извозната компонента кои се засегнати од ваквите состојби, ќе најдат пазари и на крајот на краиштата, тоа е економија, вие мора да се снаоѓате во однос на замена на пазари. Прашањето е колкава ќе биде цената. Но, тука не станува збор за загуби изразени во финансии, кога загубите во човечки животи се поважни, особено во ваквата економија, која е капка во океан за размените што ги имаме со Русија. Ако прашувате за ситуацијата во Русија, тие треба да се замислат како ќе најдат замена, оти извозната компонента на Русија е над 60 проценти во Европа и три земји доминираат во нивниот извоз. Холандија, Германија Италија чинат 40 проценти од вкупниот извоз и ако на тоа се додадат САД, тие не можат да најдат замена. Ние со Русија имаме годишен увоз од 120 милиони долари, а извозот е 60 милиони, што значи дека имаме дефицит од 60 милиони и да нема алтернатива, ние нема ние да пропаднеме, бидејќи бројките апсолутно не се високи.

Колку големи ќе бидат економските последици врз земјава, со оглед на инвазијата на Украина, ако знаеме дека трговската размена со Русија изнесува 2 процента, а со странски директни инвестиции оваа земја учествува со 0,5 проценти, а само 0,1 процент од дознаките доаѓаат од Русија и од Украина? Прашањето е во контекст, пред сè, и на големото стравување на македонските бизнисмени, а и насловите на некои анализи сугерираат дека тие стравуваат оти ќе останат без леб.

Тука е критичен делот на индиректните последици, кои ќе бидат далеку поизразени отколку овие што директно би нè засегнале. Сепак, ќе има последици, оти тој еден или два процента се важни, во кои гранки и во кои продукти. И тие проценти се многу поважни за тие што тоа го произведуваат, но индиректните ефекти, ќе кажам, ќе бидат многу поголеми. Германија е трет светски партнер со Русија, а Германија е наш прв партнер, значи индиректните импакти ќе бидат многу поголеми.

Дел експерти тврдат дека 30 отсто сме зависни од пченица од житниците од Русија и од Украина и оти сето тоа ќе има влијание во овој сектор. Дали може да се најде друга алтернатива и колку е ова опасно за недостиг од жито, односно брашно, во земјава?

Јас ги слушам ваквите стравови и реакции и мислам дека се пренагласени. Има алтернатива, да речеме, од Канада и од Австралија. Прашање е колку тоа ќе ни го поскапи увозот. Инаку, во светот има доволно понуда за овие производи.

Како гледате на снабдувањето на Македонија, пред сè, на македонските компании со природен гас, ако знаеме дека речиси целиот гас го земаме од оваа земја, а кој се користи и како енергенс во индустриските зони. Некои експерти велат дека тука, всушност, ќе биде и најголемиот проблем поради војната во Украина. Ќе има ли тука државата алтернатива?

Ако Германија наоѓа алтернатива, која е околу 60 отсто зависна од рускиот гас, што станува со нас. Премногу се нагласуваат овие работи. Растурањето на поредокот, доведување во прашање на егзистенцијата на малите држави, тоа е поболното прашање. Ние на почетокот на деведесеттите како земја имавме блокади и од југ и од север, но најдовме алтернативни пазари. Еден танкер ќе дојде со гас во Солун и ќе нè снабди со гас за 4 месеци, тоа има алтернатива, алтернатива немаат животите што се губат таму.

Во тој контекст, руската нафта се увезува во нашата земја со околу 25 проценти од вкупниот увоз. Дали ова, како што алармираат дел аналитичари ќе доведе до зголемување на цената на нафтата, но и на другите енергенси, како и на струјата, како домино-ефект од руско- украинската криза?

Тоа се гледа веќе во стратешките стоки, цените се покачуваат. Станува збор за репроматеријали, односно импути што се потребни. Сепак не мислам дека нема да се најдат алтернативни решенија, прашање е само какви цени ќе најдеме од тие алтернативни производи. Притиснати со инфлаторната спирала, може да бидеме доведени националните банки да ги зголемат каматните стапки, за да ја задржиме инфлацијата под контрола. И сега прашање е колку тоа поместување ќе доведе до намалување на инвестициите, со оглед на намалување на понудата. Институциите доста внимателно ги следат овие движења. Јас ја следам на дневна основа динамиката на буџетот и верувајте дека е идеално. За првите два месеца и во ковид-криза и во овие напнати ситуации, некаде околу 14 проценти од буџетските приходи се остваруваат во вакви кризни месеци, а расходната страна е 15 проценти, и тоа е доста балансирано. Значи состојбата не е за некоја тревога. Во ред, треба да бидеме свесни да ги следиме дневно состојбите, но да не дигаме паника, со оглед на тоа што економијата е чувствителна на паника.

Поради кризата во Украина, дел од бизнисите стравуваат од недостиг на челик и железо, кое претежно се увезува од Русија, Украина и од Романија. Реално треба да имаме ли вакви стравувања, ако знаеме колку е голема индустријата во земјава, но и дека има и други пазари за овие производи.

Има голем импакт кај нас, со оглед на тоа што градежништвото има голем удел во БДП, носи и голем број вработувања. Но, сериозни инвеститори имаат резерва за да преживеат овој период. Ова не е пред десет дена, се најавуваше и претходно, но и градежната сезона не е почната и мислам дека дотогаш ќе се стабилизира ситуацијата, и повторно ќе кажам, тука некои работи се пренагласуваат.

Најболно прашање за граѓаните е како украинската криза ќе влијае на пазарот на храна?

Мислам дека ќе има влијание, јас во тој дел сум чувствителен и мислам дека ќе го погоди сиромашниот слој на општество, ако се покачи цената на масло и до 3 отсто или цената на некои други основни намирници. Но, тука државата треба да води сметка, да ги субвенционира таквите производи за одреден период, оти куповната моќ ќе биде загрозена најмногу кај социјално загрозените граѓани.

Како познавач на приликите, но и како човек што ги следи економските трендови, дали сте сретнале информации што вие како експерт сметате дека се дезинформации, а се поврзани со економските последици од војната во Украина?

Да, се разбира, циркулираат по социјалните медиуми и во сериозни медиумски куќи такви инженеринг- вести, кои се објавуваат со одредена намера, да шират магла. Секој во свој интерес и на свој начин ги шири тие дезинформации. На пример, во однос на тоа колку губи рубљата и што тоа значи, за Русија да пропадне за еден ден. Или дека пазарите на капитал изгубиле до 77 проценти од нивното богатство. Тука треба да се внимава на тие шпекулации, оти, на пример, во наведениот случај има правила, ако берзата паѓа повеќе од 20 отсто, таа се затвора. И еве ден-денеска московската берза и берзата во Петерсбург се затворени, бидејќи тие паднаа многу ниско. Има многу такви шпекулативни вести што на некој начин се злоупотребуваат, со цел некои поединци да создадат позитивни очекувања, а кај други да се јават негативни очекувања и тоа е евидентно. Или, на пример, има дезинформации дека замената на Свифт-механизмот, кој е артерија на финансиски канали и плаќање во меѓународните економски размери, би можел да се супституира со меѓународни валути. Тоа се глупости, оние што ги познаваат овие работи веднаш ќе ги препознаат, тука се работи за народни интерпретатори или таканаречени економисти, кои не знаат тоа што значи. Во минатото сме имале парадоксални ситуации во македонската берза, но овој пат берзата работи добро. Ние сме имале ситуација кога кај некоја компанија управниот одбор им е затворен, а акциите се на врвот. Апсолутно дезинформациите влијаат на берзата, тоа се решенија што се создаваат на основа на понуда, побарувачка и очекувања. Сега има шпекулативни трансакции, така ние ги нарекуваме, и тие се присутни, но луѓето ги знаат основните правила на берзанското работење. Така што луѓето ги препознаваат шпекулациите, но има и луѓе што им веруваат на тие дезинформации. Јас имам прашања што стигнуваат до мене како, на пример, дали депозитите во банката им се сигурни, им велам, а кој ова ви го кажал, дури и тревога настанува да се подигнуваат депозити. Ние имаме преголема ликвидност на банките, тие немаат што да прават со парите. Овој вид шпекулации циркулира и мислам дека тука, сепак, треба некои институции да бидат дежурни во разјаснување и објаснување на многу сериозен начин, за да го стесниме кругот на лажни вести, бидејќи не се сите луѓе економисти.

Јасно е дека економијата нема да биде иста по инвазијата врз Украина. Но, дали негативните последици ќе се намалеа ако во земјава се правеа редовни анализи, се бараа алтернативни пазари, енергенсите се договараа на повеќе години и со непроменливи цени?

Ние не водевме сметка благовремено и пред 10 години. Ние да го имавме реализирано проектот „Чебрен и Галиште„ и да не трошевме пари на глупости, денеска ќе немавме проблем со струјата. Но, кога на политичарите им е добро, мислат дека нема да се вратат лошите времиња. Оти ако порано имавме криза на подолг рок, сега имаме почести кризи. И тука се согласувам дека ние не сме воделе сметка. Дојдени сме во ситуација да имаме ресурси за производство на струја, а постојано увезуваме струја. Ги слушам надлежните, велат полни се резервите со нафта и други деривати и стратешки производи и енергенси, но јас не сум сигурен дали е тоа така.

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.

8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด