Само поради возраста Илија Кавазов од Градско лишен од правото на мобилност(ФОТО)

Објавено на 9 декември, 2021 во 13:21
Фото : Илија Кавазов со сопругата

Целосно неподвижен и врзан за кауч, во мала соба на тесен стан и сосема зависен од помошта на сопругата, го затекнавме Илија Кавазов, во неговиот дом во Градско. Овој седумдесет и пет годишен маж боледува од детска парализа уште од осум месечна возраст. Неговите нозе никогаш не биле подвижни, па морал да користи штаки за да стигне до училиште, а подоцна и до работното место во земјоделскиот комбинат. И сега ги има, но штаките веќе не може да ги користи. Освен годините натежнала и неговата килажа. Овој човек не е корисник и не може да оствари право на државна парична помош за инвалидност.

Фото: Илија Кавазов

„Сосема сум одземен од половина надолу. Мојот животен простор е само овој кауч, на којшто јадам, спијам, вршам нужда. Сопругата едвај ме крева за да ме искапе, пресвлече  или пренесе на најблискиот стол, преку само 30 сантиметри. Сонце или месечина гледам низ прозорец, така знам дали е ден или ноќ. Порано со штаки се поткревав и со помош на држачите поставени на ѕидовите во собите и претсобјето, некако стигнував до бањата. Сега и тоа не го можам. Од 2006 година добивам додаток за нега на трето лице но, мене никој не ми кажа дека можам да остварам право и на мобилност. Ни лекари, ни специјалисти, ни Центар за социјални работи Велес, ама буквално никој се додека сам случајно не открив дека ми следува. Никој од нив не дошол до сега да ме види“, рече Кавазов.

Фото: Конзилијарни мислења на Лекарска комисии

Досега Лекарската комисија за конзилијарно мислење во два наврати го одбила Кавазов за додаток за мобилност. Таа не сметала дека тој поради одземеноста, болестите и годините има право на додаток. Ни во 2016 година кога одлучила за прв пат, ниту две и пол години подоцна кога одлучила по втор пат.  За двете комисии на ЈЗУ Универзитетска Клиника во Скопје  – ТОАРИЛУЦ не бил доволен купот медицинска документација што овој човек го има и го носеле неговите блиски кај лекари, кај специјалисти за да обезбедат специјалистички мислења. Некои од документите се стари и седум децении. Лекарите, во конзилијарните мислења, пишуваат дека Илија Кавазов не им нуди доволно медицински докази за да го проценат неговиот „моторен дефицит“.

Фото: Последни документите на Илија Кавазов

„А замислете се се вртело околу тоа што јас не сум користел инвалидска количка. Ако сум ја имал, ќе сум добиел мобилност. И што ако сега еве ја имам, а јас не можам да ја употребувам. Сопругата не може да ме крене. Каде со количка во домов да се движам кога нема место. За да ме однесат три пати на лекарска комисија од дома ме изнесуваа на раце и на стол. Сакајте верувајте или не во изминативе 20 години од дома ме изнесоа вкупно четири пати. Три пати за кај лекарските комисии и еднаш кога ја мажев ќерката за да бидам присутен во ресторан. И што ако сум бил кај лекарските комисии, па тие во 20 секунди само ме видоа, не ме прегледаа. А луѓе ангажиравме, да ме стават на стол, да ме изнесат од станот, да ме симнат по скалите долу пред зграда, да ме стават во автомобил, од кој повторно во Скопје ме извлекуваа, носеа на стол и враќаа на ист начин до дома“, додаде Кавазов.

Фото: Одземените долни екстремитети на Илија Кавазов

Инвалидската количка е еден од условите за добивање на мобилност пропишана во член 4 на Правилникот за остварување на право на додаток за слепило и мобилност. Неа Кавазов ја обезбедил дури во јуни 2019 година и пет месеци подоцна, во трет обид, добил позитивно Конзилијарно мислење. Но, бадијала. Во ноември, истата година, потписите на лекарите не важат бидејќи Законот за социјална заштита пет месеци претходно бил сменет. Стапил на сила, веднаш, на 23 мај. Во член 44, на овој закон, пишува дека право на мобилност остваруваат само лица на возраст од 26 до 65 години. Тогаш Кавазов има седум години повеќе. Јалов бил уште вториот негов обид, но тој незнаел за изменетиот Закон кој веќе му го скратил тоа право.

Ако Кавазов не знаел требала да знае лекарската комисија на ТОАРИЛУЦ дека со позитивно решение овој човек не може да го оствари правото на овој вид социјален додаток.

Фото: Стопалата на нозете на Илија Кавазов

„Јас се чувствувам дискриминиран. Се жалев до сите можни институции од Центар за социјални работи Велес, преку Министерство за труд и социјална работа, до Управен суд, претседатели на Собрание, на Влада и на држава, Народен правобранител и од нигде не добив помош. Сите ми одговорија дека немам право на мобилност поради возраста. Сфатив дека е многу тежок и трнлив патот до правдата што обичниот човек не може да ја оствари. Пари за тужби и судски процеси немам. Знам дека сум во право, но не можам да истерам правда во оваа наша држава“, додаде Кавазов.

Фото: Медицински документи и жалби на Илија Кавазов

Инаку, измената на спорниот член 44 од Законот за социјална заштита ја иницира  „Националниот сојуз на лица со телесен инвалидитет на Македонија „Мобилност – Македонија“. Сега членот гласи: „Надоместок заради попреченост може да оствари лице со навршени 26 години возраст најдоцна до 65 годишна возраст, а се користи без оглед на старосната возраст на корисникот“ што во споредба со претходната верзија кога возрасната граница за паричен надоместок не била ограничена.

Истражувачкиот тим на Дума.мк го праша претседателот на „Мобилност Македонија“ Бранимир Јовановски зошто ја иницирале ваквата промена и не е ли дискриминаторска кон граѓаните кои станале инвалиди, а се помлади или постари од возраста лимитирана во новиот закон.

„Мораше да се стави некаков ред преку законската одредба и да се ограничи возраста на 65 години. Претходно се правеа големи злоупотреби токму со старите лица. Се сеќавате ли на времето како во коли ги носеа на Лекарска комисија за да остварат право на паричен надомест за инвалидност, глувост и слепост. Јас вас би ве прашал дали е по потребно 30 годишен човек, кој едвај се движи со штаки, да прима надоместок за да му помага во животот или на 70 односно 80 годишен човек“, рече Јовановски.

Но, претседателот на „Мобилност Македонија“ не ни одговори конкретно зошто приматели на мобилност не можат да бидат лица кои стекнале инвалидитет, а се помлади од 26 години.

Истите прашања, на мејл ги испративме и до Министерството за труд и социјална политика. Но оттаму не добивме одговор.

По молкот на институцијата што го подготви, го внесе во собраниска процедура, а законот  го изгласа и Собранието на Република Северна Македонија став баравме од граѓански здруженија. Од Коалиција за правично судење одговорија експресно дека уставноста и законитоста на член 44 став 2 од актуелниот Закон за социјална заштита е ставен под знак прашалник по поднесена иницијатива пред Уставен суд.

Фото: Емилија Спасовска од ЗГ Коалиција за правично судење

„ Уставниот суд одлучил дека има основ за поведување на иницијатива по однос на конкретниот член, бидејќи законодавецот не ги следел принципите на еднаков и рамноправен третман на граѓаните, условувајќи го правото на паричниот надоместок поради попреченост со возраста на граѓанинот“, рече Емилија Спасовска од Коалиција за правично судење.

Таа појасни дека пред Уставен суд постапка за оценување на уставноста и законитоста на спорниот член  иницирале граѓанинот Александар Долгоски од Прилеп и здружението на граѓани Институт за човекови права од Скопје. Во нивните иницијативи се бара преиспитување повикувајќи се на девет члена од Уставот на Република Северна Македонија, на шест члена од Законот за спречување и заштита од дискриминација и на членот 14  од  Европската конвенција за заштита на човековите права.

„Решението донесено од Уставниот суд претставува времена мерка и е согласно член 27 од неговиот  Деловник за работа согласно кој овој суд може во текот на постапката, до донесувањето на конечна одлука, да донесе решение за запирање на извршувањето на поединечни акти или дејствија што се преземени врз основа на закон, друг пропис или општ акт чија уставност односно законитост ја оценува, доколку со неговото извршување би можеле да настанат тешко отстранливи последици. Тоа значи дека  сите постапки кои се започнати по овој член моментално се запираат се додека Уставниот суд не донесе конечна одлука со која ќе се оцени уставноста на овој член 44 од Законот за социјална заштита“, додаде Спасовска.

Фото: Илија Кавазов
Фото: Влез во зградата на домот на Кавазов
Фото: Зградата во која е домот на Кавазов

За веќе оспорениот член 44 од Законот за социјална заштита Илија Кавазов дозна од тимот на Дума.мк. Го контактиравме да му соопштиме дека сепак има светла точка на крајот од тунелот и дека неговата борба за да ја истера правдата можеби се уште не е завршена. Кавазов не беше изненаден, но со тешка воздишка рече:

„Ова за мене е кревање на рампа за влез во рајот, наместо да останам во пеколот каде многу луѓе си ги лечат своите фрустрации со мојата тешка судбина“.

Истражувачки тим на Дума.мк

Убавка Јаневска

Даниела Саздова

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.

8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด