Поетите од Велес: Поезијата е одраз на слобода, моќ на говор и составен дел на културата на секоја нација

Објавено на 19 март, 2021 во 17:33

Poeti 1

19.03.2021

Со стихови напишани од перото на поетесите и поетите Лили Арсова, Светлана Далевска, Нада Алексова, Соња Гаврилова, Марина Стојанова, Божидар Јовиќ, Родна Јанчева и Вероника Саздова локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес и Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“денеска го одбележаа Светскиот ден на поезијата.

Poeti 3

Преку поетско читање на избрани стихови од поезијата овие поетеси и поети испратија порака во чест на Светскиот ден на поезијата.

162934228 282431703512138 2105103519822176897 n

Настанот се одржа во Медиотеката на велешката библиотека.

Со овој културен настан и Велес се вклучи во одбележувње на 21 март, ден во кој секоја година, се одбележува пристигнувањето на пролетта , на екологијата и на Светскиот ден на поезијата.

162906596 872641556631870 1636745582784932522 n 1

Него поетите и поетесите го одбележуваат со цел да се сврти вниманието на јавноста кон поезијата, како уметност што е целосно отворена за луѓето. Овој ден е прогласен на 30 седница на УНЕСКО, одржана во 1999 година во Париз, кога е донесена одлука за славење на Светскиот ден на поезијата. И Македонија се приклучи во славење на поезијата со книжевни собири од кои авторите испраќаат пораки.

162463354 1607323356128277 8032168510619355431 n

162301342 439021834024811 7999579832721749324 n

„Денот на поезијата е празник кој не е значаен само за поетите, туку и за читателите, бидејќи поезијата е одраз на слобода, моќ на говор и составен дел на културата на секоја нација. Затоа секоја држава, секоја нација и секоја култура треба да стори се за да ја поттикне поезијата и да не потсети да не заборавиме дека поезијата е нашата заедничка културна животна сила. Поезијата е живописнабоја која помага да се наслика нашиот живот. Светскиот ден на поезијата е покана да се размислува за моќта на јазикот и развојот на креативните способности на секој човек.Една од целите да се подржи јазичната разновидност и да им се даде подршката на малите издавачи“ стои во пораката на велешките поети и поетеси.

162537500 244416627368249 5442826375019120343 n

163195316 153559553294760 5249479637133579679 n

Poeti 2

162431538 1533571693502710 1024677623987848795 n

Денешниот настан беше организиран со почитување на Протоколот за организирање на настани во време на пандемија на корона вирус.

Убавка Јаневска

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.