Чиј имунитет е подобар, на вакцинираните или на прележаните?

Објавено на 26 август, 2021 во 22:32

Најновата одлука на Владата да дозволи нерестриктивен влез во објекти и настани од отворен карактер, за оние граѓани што прележале ковид-19 најмногу пред 45 дена, наиде на остри реакции кај дел од медицинската заедница. Се кршат копјата околу тоа кој имунитет е подобар и подолг, дали оној што е создаден по прележување на болеста или оној што е создаден со вакцинацијата. Дел од медицинските професионалци во земјата сметаат дека периодот од 45 дена е премногу краток и дека граѓаните кои ја прележале болеста тогаш имаат природна заштита и вакцина не им е потребна. Но, има и научни студии и ставови на релевантни здравствени институции кои сугерираат што порана вакцинација после прележувањето

Пишува: Мирослава Бурнс

Јасно е дека тие што имаат прележано ковид, имаат имунитет односно антитела. Но, според министерот за здравство, Венко Филипче тој имунитет од прележаност на болеста по определено време почнува да опаѓа. Затоа, се препорачува да се прими вакцина, која го засилува имунитетот веќе стекнат со прележаноста.

Сè сублимирано што знаеме е дека имунитетот од вакцината штити многу повеќе од прележана болест. Има една студија која вели дека оние што се вакцинирани може да заболат со ризик од 0.07 проценти, а од прележаните може да заболат 1.2 проценти. Што значи дека кај нив е поголем ризикот. И оттука е таа препорака дека што пократко време по прележувањето да се прими вакцина, за околу 45 дена. Тоа е нешто што дополнително на граѓаните им го штити здравјето. Американскиот центар ЦДЦ има препорака да се прими вакцина после 10 дена од направениот тест кај асимптоматски пациенти. Сите сериозни големи студии на голем број испитаници одат во насока на тоа и тоа е ставот и на Светската здравствена организација. Дека што порана вакцина, дополнително го штити здравјето, изјави Филипче.

Професорот на Медицинскиот факултет, доктор Никола Пановски смета дека вакцина толку рано по прележувањето (45 дена) не е потребна. Тој го сподели следниов графикон и напиша:

Еве од втора година медицина, секој студент што го знае, нека одговорат врвните експерти на кои се повикува Министерството за здравство. ИгГ заштитните антитела се со црна линија. 12 недели се високи и остануваат високи!!! Вие ги терате да се вакцинираат најдоцна во седмата недела кога имунитетот е најсилен. Зошто да се вакцинираат во периодот кога нивната природна заштита е најизразена?, прашува доктор Пановски.

Тој истакнува дека во светот има земји кои препорачуваат вакцинација за прележаните по 9, па и по 12 месеци по прележувањето на болеста. Како пример посочува дека во Швајцарија може да се оди со документ за прележаност која се случила не порано од 12 месеци, како и дека без вакцинација може да се патува и во земјите од  ЕУ.

Професорот на Медицинскиот факултет, доктор Драган Даниловски во изјава за „Вистиномер“ посочи  студија како доказ дека имунитетот од прележувањето е подолг и подобар од имунитетот од вакцините.

Во студијата биле вклучени вкупно 2.653 луѓе, кои биле целосно вакцинирани со две дози вакцина и 4.361 пациент кои прележале ковид. Повисок титар на антитела се опсервирани кај вакцинираните со две дози по втората доза, отколку кај прележаните. Меѓутоа, кај вакцинираните титарот на антитела опаѓал 40 проценти секој следен месец, додека кај прележаните тој опаѓал за 5 проценти секој месец.

За шест месеци по вакцинацијата, 16.1 процент од вакцинираните имале ниво на антитела под границата на серопозитивност, додека 10.8 проценти од прележаните имале ниво под границата на серопозитивност 9 месеци по инфекцијата. Заклучокот на студијата е дека индивидуите вакцинирани со „Фајзер“ вакцината имаат различна кинетика на нивоа на антитела споредено со оние кои прележале ковид со повисоки иницијални нивоа. Антителата многу брзо експоненцијално исчезнуваат кај вакцинираните.

Доктор Злате Мехмедовиќ за „Вистиномер“ вели дека неточни се тврдењата оти прележувањето на болеста секогаш ви дава поефикасен и подолготраен имунитет од оној што се развива како резултат на вакцинацијата.

Во одредени случаи прележувањето дава подобар имунитет, а во останатите случаи вакцините се тие кои даваат поквалитетен имун одговор. Добар пример за тоа ние е хуманиот папиломавирус ХПВ. Во случајот на ХПВ инфекцијата, имунитетот стекнат со вакцина е посилен од природниот имунитет. По истиот принцип вакцините за тетанус, haemophilus influenzae тип Б (Hib) и пневмокок се оние кои предизвикуваат подобар имунолошки одговор наспроти природната инфекција, односно имунитет. Би издвоил две студии кои потврдуваат дека имунитетот стекнат преку вакцинација против Сарс Ков 2 е подобар или, посоодветно кажано, е поквалитетен во однос на имунитетот стекнат со прележување на болеста. Притоа, сакам да напоменам дека со студиите не се докажува оти по прележувањето на болеста нема да имате никаков имунитет, туку дека вакцинираните имаат значително подобар и поквалитетен имун одговор во однос на оние кои биле инфицирани со коронавирусот, вели доктор Мехмедовиќ.

Тој додава дека врз основа на тие податоци треба да се креираат јавно-здравствени политики кои ќе бидат во насока на унапредување на колективниот имунитет преку процесот на имунизација на оние кои ја прележале и, пред сè, на оние кои не ја прележале болеста ковид-19.

Првата студија што ја посочува докторот е онаа на Центарот за контрола и превенција на болести од август годинава.

Согласно истражувањето спроведено во Кентаки, заклучокот е дека оние кои биле невакцинирани, а прележале ковид, имале 2.34 пати поголем ризик од реинфекција во споредба со целосно вакцинираните. Врз основа на овие податоци, препораката на ЦДЦ е целосно вакцинирање со 2 дози на оние кои прележале ковид, со што би се обезбедила дополнителна заштита од реинфекција. Втората студија се однесува на антителата. Голем број дискусии се водат околу RBD (домен врзувачки рецептор) антителата и токму оваа студија го споредува квалитетот на имунитетот на вакцинираните во однос на прележаните преку анализа на RBD антителата. Во студијата поддржана од Националните институти за здравје на САД се докажува дека имунитетот варира врз основа на тоа како се создадени антителата на поединецот против Сарс Ков 2, односно дали тие антитела се резултат на природно стекната инфекција или се стекнати по вакцинација против ковид. Доказите покажуваат дека антителата создадени како одговор на вакцината поефикасно таргетираат повеќе варијанти на Сарс Ков 2 вирусот, споредено со антителата добиени од прележување на болеста. Овие докази укажуваат дека прележаните може да имаат дополнителна корист од вакцинирањето, ни рече доктор Мехмедовиќ.

Институтот за имунологија во Скопје, пак, објави научна студија во реномирано медицинско списание со импакт фактор повисок од 10, според која и една доза од фајзеровата вакцина кај прележаните создава одличен имунитет. Втората доза на вакцината на „Фајзер“, според студијата, не додава на имунитетот ако пациентот има прележано ковид.

Нашите сознанија се во линија на тоа дека има повисоки нивоа на антитела кај прележаните после една доза и ја поддржуваат хипотезата дека една доза од вакцината на „Фајзер“ е доволна за тие што прележале ковид. Нивните антитела се повеќе отколку кај непрележаните кои примиле две дози вакцина, пишува во студијата изработена на 226 испитаници.

Во неа се додава дека во што поскоро време треба да се разработи оваа хипотеза во клиничко испитување со цел ова да им помогне на земјите што уште имаат пристап до мал број вакцини.

Новата студија која неодамна ја објави Центарот за контрола и превенција на болести на САД (август 2021 година) покажува дека имате намален ризик да се реинфицирате со ковид ако се вакцинирате.

Студијата е спроведена на лица од Кентаки, кои претходно биле инфицирани со ковид во 2020 година. Тие што биле невакцинирани имале многу поголема шанса да се реинфицираат во мај или јуни 2021 година.

Имаме податоци што покажуваат дека луѓето имаат повеќе имунитет кога ќе ја примат вакцината, отколку имунитетот што го имале кога претходно биле инфицирани, особено ако инфекцијата, односно симптомите им биле благи или средни, вели доктор Џенифер Ханрахан, раководител на одделението за инфективни болести на медицинскиот факултет при Универзитетот Толедо.

Ханрахан ги предупредува невакцинираните кои прележале ковид да престанат да сметаат дека имаат имунитет, базирано на тестовите за антитела. Таа вели дека Центарот за контрола и превенција на болести препорачува независно од тоа дали имате или немате антитела да се вакцинирате за да се заштитите себеси и другите. Притоа, потенцира дека луѓето што се пријавуваат за болничко лекување и се позитивни на вирусот се најголемиот дел невакцинирани.

За мене е навистина фрустрирачки што воопшто постојат прашања дали треба или не треба да се прими вакцина, вели таа.

Раководителката објаснува дека најновиот бран е најопасниот и лицата што се позитивни во овој бран се со генерално потешки симптоми, отколку во првите рани денови на пандемијата.

На пациентите им треба повеќе кислород и тоа е главната разлика што ја гледаме. Вакцините на „Модерна“ и „Фајзер“ се покажаа како ефикасни против повеќето варијанти на коронавирусот, вклучително и делта варијантата, за да се превенираат сериозни симптоми и да се намали ширењето на вирусот, вели докторката.

Медицинските професионалци имаат спротивставени ставови и тешко е да се донесе заклучок кој имунитет е подобар и подолгорочен, затоа што различни институции и професори тврдат различно. Она околу што најмногу се кршат копјата е времетраењето на природниот имунитет – некои сметаат дека тој трае подолго, други пократко. И последично на тоа, некои сметаат дека лицата кои прележале ковид треба да се вакцинираат побрзо, а други подоцна. Меѓутоа, здравствените политики се во насока на вакцинација за сите – и за прележаните и за непрележаните. Тешко ќе најдете медицински професионалец кој вели или студија која покажува дека оние кои прележале ковид не треба воопшто да се вакцинираат. Едноставно, вакцината се смета како уште еден слој на заштита, кој порано или подоцна треба да се аплицира, зашто избегнувањето на вакцините може да чини скапо.

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.

8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด