Делчево прогласи природна непогода од поплави и град, на градот потребна му е помош

Објавено на 9 јуни, 2023 во 16:02

Советот на Општина Делчево на денешната Вонредна седница прогласи природна непогода од поплави и град. На Вонредната седница беше донесена Одлука за формирање Комисија за проценка на штетите, како и Заклучок за објавување јавен повик преку кој ќе се информираат граѓаните за постапката за пријавување штети.

Процената и утврдувањето на висината на штетата ги опфаќа видот, обемот и висината на штетата изразена во натура и вредносни показатели, според подрачјето, дејноста, имотот, сопственоста, времето и причината за настанување на штетата.

Одржувањето на Вонредната седница на Советот на Општина Делчево е иницирано од невремето проследено со силни врнежи од дожд и град и поплави на објекти и на инфраструктура коешто го зафати градот Делчево вчера во попладневните часови во периодот од 17:00 до 18:30ч.

На Седницата претставници од сите надлежни институции информираа за преземените мерки и активности во насока на заштита на имотот на граѓаните, но и мерки кои се преземаат за санирање на штетите на индивидуалните и административните објекти од поплавите и од штетите на патната инфраструктура. 

Соседната општина Македонска Каменица најави дека ќе издвои половина милион денари за санирање на последиците од синоќешното силно невреме во Делчево

– Поради невремето што го зафати нашиот соседен град Делчево кое што остави фатални последоци од поплава и големи материјални штети кај населението Општина Македонска Каменица ќе донира парични средства во износ од 500 000 денари со цел санирање на штетите во најбрз можен рок, објави градоначалникот на Македонска Каменица, Димчо Атанасовски.

На собирање помош повикуваат и повеќе иницијативи преку социјалните мрежи до хуманите луѓе, но и останатите општини и централната власт да им помогнат на домаќинствата, кои по вчерашното невреме останаа без покуќнина и дел од домовите и другите имоти.

Дума.мк

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.