Матурантите утре ќе полагаат втор екстерен испит

Објавено на 9 јуни, 2023 во 09:01

Матурантите утре ќе го полагаат вториот екстерен испит од државната матура кој е изборен. На избор на матурантите им се дадени седум предмети и тоа освен математика, естетика и филозофија, може да одберат и еден од јазиците англиски, француски, германски или руски.

Претходно 15 620 матуранти, на 27 мај, го полагаа првиот екстерен испит, задолжителниот мајчин јазик (македонски, албански или турски) и литература.

Останатите средношколци денеска ја завршуваат учебната година, додека основците за тоа ќе почекаат до среда, 14 јуни.

Продолжувањето на учебната година за основците е поради тоа што второто полугодие започна три дена подоцна заради заштеда на електрична енергија за греење на училиштата. Од МОН не објаснуваат зошто учебната година не беше продолжена и за средношколците кои, исто така, второто полугодие го започнаа три дена подоцна од планираниот календар, односно на 23 јануари.

Дума.мк

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.