Глобалното затоплување им се заканува и на кактусите, дури и тие не можат да ја поднесат топлината

Објавено на 3 мај, 2022 во 13:07

До 2070 година, до 90 отсто од видовите кактуси би можеле да бидат загрозени со исчезнување поради климатските промени, губењето на живеалиштата и други причини за стрес, три пати повеќе отколку сега, истакнуваат научниците во написот објавен во списанието Nature Plants.

Речиси 1.500 видови кактуси кои се раширени низ американскиот континент живеат во различни климатски услови, од пустини во низините, до високите Анди, од екстремно суви екосистеми до влажни тропски шуми.

Жешките точки за биолошка разновидност со многу видови кактуси со многу примероци го вклучуваат централно Мексико и Бразилската Атлантска Шума.

За да тестираат дали кактусите ќе имаат корист за потопол свет со повеќе суши, научниците предводени од Мајкл Пилет од Универзитетот во Аризона проучувале податоци од повеќе од 400 видови и тестирале модели кои покажуваат како би можеле да бидат во средината на векот и подоцна во различни сценарија. кога станува збор за емисиите на стакленички гасови.

Наодите укажуваат на „попесимистичка иднина“, се вели во студијата.

Главната закана за кактусите во моментов е проширувањето на земјоделството, со уништување на земјиштето, губење на биодиверзитетот и нивно собирање за различни намени.

Дури и без климатските промени, кактусите се „една од најзагрозените групи на организми на планетата“, велат тие, предупредувајќи дека повеќе од 30 отсто од видовите кактуси се во опасност од исчезнување.

Во умереното сценарио, кога станува збор за емисиите на стакленички гасови според сегашните политики, глобалното затоплување исто така наскоро ќе биде значајна закана.

„Нашите резултати сугерираат дека климатските промени ќе станат главен двигател на ризикот од истребување кога станува збор за кактусите, а 60 до 90 отсто од видовите опфатени со студијата ќе бидат негативно погодени од глобалното затоплување“, велат истражувачите.

За четири до пет децении, речиси 25 проценти од видовите кактуси може да се најдат во клима на која не се навикнати.

Претходните истражувања покажаа дека фотосинтезата е тешка доколку глобалната температура се зголеми за само два Целзиусови степени.

Просечната температура на површината на Земјата, вклучувајќи ги и океаните, веќе е за 1,1 Целзиусов степен повисока отколку во индустриските времиња, а само на копно е повисока за околу 1,7 степени.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.