Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

JADRO fin

Како последна планирана активност од проектот „УЧЕСТВУВАМЕ, ЗАСТАПУВАМЕ, МЕНУВАМЕ – демократизација и децентрализација на јавните простори и јавните добра преку нов модeл на институција на јавно-цивилно партнерство“ во Ликовниот во Велес во средата на 12 декември се реализираше Јавна расправа во Велес.

Целта на проектот е да ги претстави процесите на застапување во рамки на овој пионерски модел инициран во Скопје.Тој се реализира со серија на јавни презентации, работилници, културни интервенции и дебати. Во исто време започнат е и процес за развивање на модели за формирање на културно–општествени центри во Битола, Велес, Тетово, Охрид и Струга во кој се утврдуваат локалните специфични потреби на граѓаните.
На овој начин проектот ќе овозможи зацврстување на позицијата на граѓанските организации во културата и поширокиот граѓански сектор на локално ниво и ќе придонесува кон процесите за демократизација и демонополизација на јавната сфера.

Прв резултат што проектот го постигне е создавање на институција „ЈАДРО“ чиј партнер е скопската општина Центар со обезбеден простор за функционирање во објектот на Урбаната заедница „Дане Крапчев“. По овој пример започнат е и процес во Охрид и Битола.

Проект се реализира со финансиска поддршка од Министерството за култура на РМ. /У.Ј 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново