Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ataturkotkrivanjenaspomenik fin

По многу перипетии и пет годишно чекање денеска свечено беше откриен споменикот на таткото на модерна Турција, Мустафа Кемал Ататурк, во паркот на пријателството на Велес со Општина Каршијака, Република Турција. Споменикот го открија градоначалникот Аце Коцевски, членот на Советот на Општина Велес, Бесим Ахмедов и претставничката на Аташето за култура на Амбасадата на Република Турција во Република Македонија, Чилдем Ѓулу.

-Турската заедница е многу важен конситутивен елемент на македонската нација, да речам граѓани, во целина. Мило ми е што конечно овој споменик ја виде светлината на денот и ќе го краси нашиот град. Тоа е важно не само за турската заедница во нашиот град туку и за сите нас, не само затоа што таткото на Кемал Ататурк потекнува од селото Коџаџик, дебарско, не само што учел Воено училиште во Битола и затоа што е творец на модерна Турција туку затоа што е еден од главните ликови во модерната светска историја и цивилизација. Верувам дека овој споменик ќе привлекува туристи кои од Турција ќе доаѓаат во Македонија за да го видат во знак на пријателството на Македонија со Турција, рече градоначалникот Коцевски.

IzjaviKocevskiBesimiTurcinka fin

-Многу сме горди што денеска сме тука, во Велес, на откривањето на споменикот на Мустафа Кемал Ататурк. Се надевам дека и во иднина заеднички ќе организираме уште многу вакви убави културни настани во Македонија каков што е денешниов, рече Ѓулу.

- Ова е посебен ден за турските граѓани во целата држава, Република Македонија. Пресреќен сум што ја имав честа да бидам дел од делегацијата што го откри споменикот на Кемал Ататурк во Велес. Од секогаш постоело пријателство помеѓу македонскиот народ и Турците. Околу 2 милиони наши македонски иселеници денеска живеат во Каршијака, кај Измир. Се надевам дека за кратко време ќе се надмине проблемот со двојното државјанство затоа што постарите од нив сакаат да дојдат а голем дел од нив и повторно да живеат тука, во Македонија, рече Ахмедов.

SpomenikAtaturksodelegacija fin

Споменикот е донација од збратимената општина Адалар од Турција. Како што најави градоначалникот Коцевски, во иднина во соработка со турската заедница во Велес ќе биде поставена и бистата на Мустафа Кемал Ататурк за што се чека одлука за локација од страна на турската заедница во градот.

SpomenikAtaturksvecenasednica fin

На свеченото откривање на споменикот му претходеше одбележување, поточно свечена академија на Денот на Наставата на турски јазик во Република Македонија која се одржа во Ликовниот салон во Велес. Настанот го организираше Општина Велес и присуствуваа претставници на општествено-политичкиот живот во Велес и Македонија од македонската и турската заедница, на Амбасадата на Република Турција, претставници на верските заедници и граѓани. /У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново