Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Роднокрајниот поет Божидар Јовиќ ја освои третата награда на литературниот конкурс „Бдеење на кокоински мугри“ организиран од Друштвото на писатели на Куманово.

Јовиќ на конкурсот учествуваше со творбата Обденување“.

Наградата на поетот му беше доделена на Меѓународниот поетски митинг „Бдеење на кокоински мугри“ 2017 година што се одржа во понеделникот на 31 јули во Кокино.

Освен Јовиќ, на поетскиот митинг од Велес, учествуваа и роднокрајните поети Родна Јанчева и Јасмина Ѓоргиева.

 

„Обденување“

Од раната мугра Земјата светнува
расцутена песна природата ја буди
цветот се развива, птицата полетува
со весел збор човекот ќе проговори.

Полјата се ведри, исполнети и плодни
минат часови, обденуваат столетија
плодот израснува раце благородни
љубовта е широка во човечки битија.

Исконско дарување ја открива светлината
младоста во зрелост спокојно поминува
очите ја доживуваат дневната виделина,
со тивок жар наутро Сонцето блеснува.

Облаците пловат по небесна широчина
од височини на Кокино се раздени утро,
благозаветноста се развива со топлина
честа е будна, а срцето отчукува мудро.

Сончевата чистина насекаде плиска
возвишена гора се сплотува во човека
Земјата се обденува, а небото блеска
животното разденување дарува сенка.

Каде и да појдеш трага ќе оставаш,
од изгреј до зајдисонце времето лета,
мека светлина од очите даруваш
мисла со пораки во строфа се полети.

Родно Кокино на почвата доблесно,
летниот трепет на листот е кревко
плодовите се божји дар бериќетно
само Ти можеш да работиш чесно.

Песнопојот е блага кокинска песна
од полето родот во домот стигнува
украсната круна од лозница лесна.

Божидар Јовиќ

Поврзани вести

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер
Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Возачка дозвола „В“ - категорија
  • Познавање на англиски јазик и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност
  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на infomk@rontis.com или на адреса: ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес с. Долно Оризари бб, Велес 1400 задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 15/11/2017 година.

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство 

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес
Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com или на адреса: ДПТ РОНТИС ДООЕЛ с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 15/11/2017 година.

Најново