Името на плоштадот во Кавадарци ќе се менува. Градоначалникот објави повик граѓаните да ги кажуваат  своите предлози за новото име. Повикот е отворен до 26 август, а предлозите со имиња се доставуват до општината.

Уште три лица со хендикеп од Кавадарци ќе можат полесно да ги извршат своите обврски, да прошетаат и да се дел од случувањата во градот.  Општината  додели три електрични колички за лица со инвалидност. За оваа намена од буџетот се потрошени 220.000 денари. Потребата за полесен живот на лицата со инвалидност од овие колички е огромна.

Винарските визби Повардарие и Гарланд Агрофуд кои се уште им немаат платено на лозарите за гројзето од ланската реколта, се избришани од регистарот на производители на вино, а за повторно добивање лиценца, освен што ќе треба да ги подмират обврските кон лозарите, обврзани се да платат и казна од 10 отсто од сумата која ја должат кон производителите на грозје.

Храмот посветен на Свети Великомаченик Димитрија  во Кавадарци ќе биде целосно реновиран. Започнати се градежните активности за обнова на храмот. Црквата е целосно подготвена за малтерисување, темелите се обновени, а ќе се изведуваат и други градежни работи, храмот да добие и нов изглед.

Поголемо внимание да покажат земјоделците по својот живот за време на наводнување на земјоделските површини, апелираат од Македонскиот електро преносен систем оператор МЕПСО. Посебно внимание треба да се посвети при поставувањето на распрскувачите, тие да не бидат под далеководите, бидејќи водата е проводник.

Доаѓа уште еден нов гроздобер. Повторно ќе се бери винското грозје од новата реколта, а пред лозарите е исправена уште една голема неизвесност. Ќе има ли кој да го купи целото грозје и ќе имаат ли кондиција визбите  да платат во скратениот рок за откупениот род. Овие прашања ќе добијат одговор кога ќе почне бербата, но им задава мака на производителите на грозје уште пред самиот старт.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново