Шефот на делегацијата на Европската Унија Самуел Жбогар денеска беше во работна посета на Кавадарци.

Имаше работна средба со градоначалникот Митко Јанчев и советници во кавадаречкиот совет. Жбогар ја поздрави соработката помеѓу советот и градоначалникот иако доаѓаат од различни политички партии. Посака таква соработка меѓу двете најголеми партии да има и на национално ниво, се во интерес на граѓаните.

Екологистите од невладината организација „Еко живот“ од Кавадарци денеска реагираа поради сечењето на дрвја со градскиот парк во Кавадарци. Сметаат дека е прекршен законот за животна средина и некој сака да им го одземе правото на кислород на кавадарчани.

Дваесет и тригодишниот Д.Р. од Прилеп вчера 20 минути се борел со водата во канал за наводнување за да го спаси својот 59-годишен колега Л.М. од Неготино, кој претходно при трасирање на гасовод, во атарот на селото Шивец, паднал во отворениот канал и почнал да се дави.

Студентите на Архитектонскиот факултет со свои проекти ќе даваат нов лик на Кавадарци. Нивните предлози и идеи ќе бидат дел од идното уредување на градот. Денеска градоначалникот Митко Јанчев и деканот на факултетот д-р Огнен Марина потпишаа меморандум за соработка, токму со таа цел, младите со своите проекти да дадат поубав лик на градот.

Со цел поголема безбедност во сообраќајот и смирување на брзината на автомобилите денеска во Кавадарци започна поставувањето на пластични пречки по улиците пред училиштата во градот. Како што велат од општината, овие пречки би требало да спречат брзо и непрописно возење.

Сите вработени остануваат на работа во кавадаречкиот комбинат за производство на феро никел „Фени индустри“. Комбинатот е даден под наем со одлука на одборот на доверители и се очекува негово почнување повторно со работа за помалку од еден месец. Склучен е договор со швајцарското друштво GSOL за преработка на никелова руда за што ќе се исплаќа  месечен надомест од 1.200.000 евра.

Поврзани вести

 

Најново