SvtrifunKV1

„За многу години Свети Трифун, повеќе род на лозјата и повеќе вино и ракија во бочвите“, меѓусебно си го честитаа денеска кавадаречките лозари, празникот на заштитникот. Со нив на плоштадот во центарот на градот беа и политичарите, странските дипломати, бизнисмените и граѓаните.

zdravendom fn

Минатата недела во Центарот за јавно здравје Кавадарци се евидентирани 435 нови заболени од грип, што е највисок број на заболени од почетокот на оваа сезона.

lozar fn

Од Здружението Тиквешки лозаро овоштари кон крајот на јануари било упатено писмо до министерот за земјоделство Трајан Димковски со кое се бара во најкраток рок да се одржи средба за проблемите во лозарството. Средба сеуште не била закажана иако тие очекувале најдоцна до 14 февруари, Свети Трифун да се утврди откупната цена за грозјето од новата производна реколта.

zonskoparkiranje3 fin

Трет ден е во функција зонското паркирање во Кавадарци. Првичните анализи покажуваат дека целта за која е воведено зонското паркирање ги дава очекуваните резултати. Хаосот со паркирањето кој беше нај изразен особено во централното градско подрачје, полека се средува. Значително е намален бројот на возачите кои поради луксуз го користат своето возило и со часови узурпираат пакринг места. Во текот на целиот ден има слободни места за паркирање во предвидените зони за паркирање.

zgradagori fin

Два часа пожарникарите се бореа со огнот кој го зафати поткровјето од зграда на улицата „Пано Мударов“ во центарот на Кавадарци. Повредени нема, а екипи од против пожарната единица првично ги евакуираа станарите. Според последните информации пожарот е локализиран, но е причинета материјална штета, која допрва ќе се утврдува.

zonskoЗонското паркирање од денеска е во функција. Нема повеќе бесплатно неограничено паркирање и возење на автомобилите и кога нема за тоа некоја поголема потреба. Од општината очеуваат да се среди сообраќајниот метеж и немањето доволно места за паркирање.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново