Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fabrikazavar1 fin

Од 4 јуни, годинава каменоломот во фабриката за вар во населбата Превалец работи без дозвола. Како резултат на реакциите на граѓаните, особено тие што живеат во населбите Тунел и Керамидна, општината поднела преставка до Државната комисијата за одлучување во управна постапка во втор степен а Министерството за заштита на животната средина ја одзело еколошката дозвола на каменоломот „Технопавер“ од Скопје, за фабриката во Превалец. Затоа што работи без дозвола и ако продолжи да ја загадува животната средина од која директни последици трпат граѓаните од општината соопштија дека ќе се организираат со граѓаните и ќе  превземат акции за спречување на понатамошната работа на загадувачот.

-На денот на последниот инспекциски увид од страна на општинскиот инспектор по заштита на животна средина се покажа дека каменоломот во варницата не работеше. Сепарацијата запрела со работа пред неколку дена поради ремонт. Ние будно ќе ја следиме состојбата и ќе ја информираме јавноста за сите понатамошни мерки. Очекуваме во постапката за добивање на А интегрирана дозвола, согласно законот, да биде вклучена и Општина Велес а не да биде заобиколена како претходно. За ова е информиран заменик министерот за заштита на животната средина и Премиерот Зоран Заев, рече Градоначалникот Аце Коцевски.

fabrikazavar fin

По неговата изјава сериозно се отвора прашањето како може без дозвола да работи ваков производствен капацитет кој дроби камен во простор што претходно беше наменет за производство на вар. На прашината што излегува надвор од фабричкиот круг со години се жалат граѓаните во двете околни населби. Тие ја дишат прашината што излегува од каменоломот и ја има во нивните домови, на мебелот, облеката, во градините и на улиците. Во изјави дадени за медиумите жители во населбата Превалец јавно проговорија и за штети по нивните домови од камењата што завршиле на покривите. Спортско риболовното друштво „Бабуна“ во повеќе наврати на помор на риба прстот го вперуваше и за причинител на белата вода во реката Бабуна го посочуваше токму овој производствен капацитет. /У.Ј

Поврзани вести

Web banner Duma Izvorska Izvor na 300x250px 01

Screenshot 2

52407849 472689196598964 4414210414364065792 n

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има
потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 15/04/2019 година.