Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Angjusev fin

Се подготвува Закон за практиканство додека во државата, во два градови Кавадарци и Охрид, експериментално се спроведува концептот што на средношколците во приватните фирми им овозможува уште во средношколските денови да заработуваат плата со придонеси. Законодавецот предвидува практичната работа да се евидентира во практиканска книшка и учениците да имаат регистриран статус. Ги заштитува и фирмите во случај на повреди на практиканти. Законот цели да помогне учениците да бидат подготвени за работа а не како досега по завршување на средно образование, особено од стручните училишта, при вработувањето да се соочат со проблеми какви што се непознавање на производствен процес и слаби резултати.

-Мора да се регулира правниот статус на младите, на учениците, доколку се повреди и тој и менаџментот на фабриката ќе има проблеми. Со Законот статусот на ученикот ќе биде регистриран како практикант додека претпријатието ќе има обврска да му даде плата, минимална, како за практикант. Државата ќе ги плати платите за практикантите а не компанијата, рече заменик претседателот на владата за економски прашања Кочо Анѓушев.

Државата прави подготовки за воведување и на дуалното образование во образовните институции. Тоа значи пософистициран концепт на пракса што се реализираше во времето на социјализмот во Македонија.

Учениците што ќе се определат за дуално образование во прва година ќе одат четири дена на училиште и еден на работа, во втора година три дена на училиште и два дена на работа додека во трета година два дена на училиште а три дена на работа во компанијата.

-Ученикот на 16 години е вработен, зема плата, има договор со компанијата каде оди на пракса по завршувањето на образованието ќе биде вработен и однапред ќе му биде гарантирана платата, додаде Анѓушев.

Компаниите биле заинтересирани за воведување на дуално образование. Тие ќе имаат обврска да обезбедат училиници и место во компаниите за реализирање на праксата, програма за обавување на пракса и точно утврдени работни задачи. Експериментално овој концепт што е австриско – германци модел што од наредната учебна година ќе се реализира на територијата на државата./У.Ј

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 10/09/2019 година.