Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Границата за станување ДДВ обврзник веднаш да се врати на два милиони денари, а потоа да се отвори широка дебата преку која ќе се одлучи колкав да биде прагот од 2019 година и кои сè категории ќе влезат во режимот на овој данок, предлага поранешниот министер за финансии, Никола Поповски во изјава за Алсат-М.

Според него, физичките лица со високи приходи треба да плаќаат ДДВ, но начинот на кој тоа сега се спроведува не е соодветен. Едно од можните решенија, кое е присутно во многу земји, е физичките лица со високи приходи да бидат обврзани да отворат фирми, вели Поповски.

„За тој дел на деловни активности кои ги извршуваат како физички лица да ги претворат во извршување на деловни активности од страна на своите правни лица и тогаш ДДВ-то ќе си циркулира нормално. Сега тоа не постои. Кај нас има традиција физичките лица да издаваат, да речеме имаат 20 дуќани и 15 станови и ги издава како физичко лице и на тоа не плаќа ништо. Кога би било правно лице, прво ќе си плати ДДВ, а после ќе си плати даноци на доходите што ги остварува“, рече Поповски.

Дел од стопанствениците очекуваат поместување на границата. Малите и средните претпријатија не треба да се оптоварат со дополнителни давачки и административни обврски кон државата туку напротив неопходно е нивно олабавување, вели Дриљон Исени од Стопанската комора на северозападна Македонија.

„Ако оваа влада претендира да го поддржува бизнисот ќе биде добар чекор границата за данокот на додадена вредност да се зголеми на два милиони денари, бидејќи малите претпријатија тогаш ќе можат да се фокусираат на нивната деловна дејност, а не да се занимаваат со административните обврски кон УЈП“, изјави Дриљон Исени, извршен директор на Стопанска комора на северозападна Македонија.

Прагот за станување ДДВ обврзник во 2000-та година при воведувањето на овој данок изнесуваше еден милиони денари. Потоа беше зголемуван во неколку наврати за од 2015 година повторно да биде воспоставена сегашната граница од еден милион денари или нешто над 16.000 евра. Во Хрватска овој праг од први јануари 2018 година изнесува 300.000 куни односно околу 40.000 евра. Границата за станување ДДВ обврзник во Србија е уште повисока и е позиционирана на осум милиони динари или речиси 70.000 евра.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.