Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

carovska

03.12.2020

Државната матура е обврзна и ќе се спроведе во законскиот рок ако ситуацијата со епидемијата остане како што е сега. Образовниот систем сега е безбеден, тоа го покажуваат и бројките кои постојано и транспарентно ги објавуваме и според кои нема трансмисија на вирусот во училиштата, рече министерката за образование и наука Мила Царовска.

Во изјава за медиумите по посетата на ПОУ „Д-р Златан Сремец“, таа соопшти дека до вчера во наставата со физичко присустви има околу 70 ученици со вирус, или помалку од 0,06 проценти, и 160 наставници т.е. помалку од 1 процент и затоа, нагласи таа, со оваа динамика образозвниот процес треба да продолжи и да тече. Сигурна е, рече, дека според сите здравствени протоколи и заедно со учениците и наставниците, матурата ќе биде успешна.

-Матурата е обврзна зашто на тој начин имаат стартна позиција да се запишат на факултет. Таа е одредено ниво на знаење и верификација на тоа знаење. Компромис со квалитетот не смее да се прави во држави кои се стремат кон европски критериуми и кои внимаваат дека нивните генерации, кои потоа треба да ја раководат државата, мора да имаат капацитет и потенцијал, рече Царовска, потсетувајќи дека матурантите треба да се пријават за државна матура до законскиот рок, 31 декемвери, и дека веќе се пријавуваат проектните задачи.

Мите Јаначков

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

NOVOGODISENBANERSINALCO

 
   
   
   
   

Најново