Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

novinari fin

Убиството на Кашохи покажува зголемување на бројот на злосторства против новинарите.

Повеќе од 100 новинари и медиумски работници се убиени во 36 земји од целиот свет од почетокот на 2018 година, се вели во извештајот на невладината организација Press Emblem Campaign, во Женева.
Таа ја повика меѓународната заедница веднаш да ги испита убиствата и да ги донесе оние што се одговорни за правда пред лицето на правдата.

“За 10 месеци од оваа година, бројот на новинари веќе ги надмина бројките за изминатата година. Од јануари, 106 новинари и медиумски работници се убиени во 36 земји “, истакна организацијата, потсетувајќи дека вкупно 99 слични убиства биле регистрирани во текот на 2017 година. Првите три страни во негативното рангирање на бројот на жртви оваа година се Авганистан / 17 /, Мексико / 15 / и Јемен / 8 /.

Прогласувањето на податоците е во врска со 2 ноември, кога се слави Меѓународниот ден за раскинувањето на неказнивоста за злосторства против новинари. Генералниот секретар на Press Emblem Campaign Блез Лајта изјави дека “борбата против неказнувањето се наоѓа во центарот на борбата за човекови права”. “Националните механизми не се доволни, потребни се меѓународни истражни механизми”, рече тој. Press Emblem Campaign сметаат дека убиството на саудискиот новинар Џамал Хашоги во почетокот на овој месец во Истанбул е сведоштво за “загрижувачката зголемување на кривичните дела насочени против новинарите во светот”. Ова организација е основана во 2004 година и има консултативен статус со Обединетите нации. Статистиката што таа ја известува се однесува на убиствата на новинарите во извршувањето на нивните професионални обврски.

Извори на информации се соопштенија за печатот, ООН и невладини организации.

Извор: ТАСС

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.