Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Рекорден број од 92 земји се приклучија на Оскарите за најдобар филм за странски јазик, објави Американската академија за филмски уметности и науки.

Меѓу натпреварувачите кои предизвикаа врева околу себе е филмот на Анџелина Џоли “Прво тие го убија татко ми” од Камбоџа, францускиот “BPM (Beats Per Minute)”, “The Insult” од Либан и “Thelma” на Јоаким Трир од Норвешка.

Шведската сатира “The Square” на режисерот Рубен Остлунд беше изненадувачки победник на филмски фестивал во Кан оваа година и, исто така, е меѓу номинираните.

За прв пат со свои филмови учествуваат Хаити ( “Ayiti Mon Amour”), Лаос ( “Dearest Sister”) и Сирија ( “Little Gandhi”).

Минатогодишниот добитник на наградата за најдобар странски филм отиде кај иранскиот режисер Асгар Фархад за “The Salesman”.

Македонија не кандидираше свој филм годинава.

Номинациите за 90-те награди “Оскар” ќе бидат објавени на 23 јануари, а церемонијата на врачување на статуетки ќе се одржи на 4-ти март.

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново