Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

reziser fin

Околу тристотини новинари и обожаватели во неделата го дочекаа режисерот на филмот Паразит, Бонг Јоон-хо, на јужнокорејскиот Меѓународен аеродром, со аплауз и воодушевување по враќањето од САД.

„Ви благодарам на аплаузот. И јас вам ви аплаудирам бидејќи толку добро се носите со коронавирусот“, рекол тој.

„Веднаш ќе ви се придружам во таа борба така што најпрво темелно ќе ги измијам рацете. Среќен сум што стигнав дома“, додал Бонг.

Паразит е првиот филм во 92 годишната историја на доделување на Оскарите, кој освои награда за најдобар филм и за најдобар меѓународен филм.

Тој освои вкупно четири Оскари, за најдобар филм, зајдобар меѓународен филм, за режија и за оригинално сценарио.

Бонг е роден во 1969 година во Јужна Кореја, а најпознат е по филмовите Окја (2017), Snowpiercer (2013) и сеќавање на убиството (2003).

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново