Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

podgorica fin

02.06.2020

Во Црна Гора, според последните податоци на Централната банка (ЦБЦГ), има 62 милионери – граѓани кои на своите сметки имаат милиони повеќе евра во тамошните банки.

Според податоците од април годинава, бројот на физички лица кои имаат депозит во износ од еден милион и повеќе евра е помал за четири во однос на крајот на минатата година, пренесува „Побједа“.

Како што се наведува, најголем депозит на физичко лице е 10,6 милиони евра.

Законот спречува откривање на лицето кое има најголем депозит, но Централната банка објавила дека граѓанинот не е државјанин на Црна Гора, туку е странец – нерезидент.

Најголем дел од граѓаните имаат од едендо пет милиони евра на нивна сметка – 58 од нив, тројца имаат депозит од пет до 10 милиони, а едно лице има депозит од 10 до 20 милиони евра.

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново