Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Челниците на натпреварот за песна на Евровизија ја казнија Украина со 200.000 евра поради лоша организација на овогодинешното натпреварување во Киев.

Од Европската радиодифузиска унија (EBU) велат дека украинскиот радиодифузер UA:PBC треба да плати дебела казна заради сериозни кршења на правилата кои предизвикале непотребни тешкотии“, пренесе BBC.

Од EBU велат дека одлуката на Украина да забрани учество на рускиот претставник ја загрозила репутацијата на натпреварот. UA:PBC че се жали на казната, јави Reuters.
Организацијата на Евровизија пред натпреварот кој се одржа во мај се соочи со големи проблеми.

Повеќе од 20 важни членови на украинскиот тим поднесоа оставки во февруари, тврдејчи дека не им било дозволено да учествуваат во донесувањето одлуки во врска со натпреварувањето.

Проблеми настанаа и во финализирањето на договорите со изведувачите кои ја градеа бината.
Еден месец подоцна, на руската претставничка Јулија Самоилова и беше забрането учеството затоа што во една прилика „илегално“ го посетила Крим, влегувајќи директно од Русија место преку Украина.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново