Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Властите во Исланд смислија начин како да ја искористат геотермалната енергија на островот за да им го олеснат движењето на граѓаните во услови на силни наноси на снег.

Сите улици и тротоари во градот имаат поставено подно греење и никогаш не замрзнуваат.

Еирикур Хјалмарсон, директор на комуникации во компанијата Reykjavik Energy, вели дека откако главниот град на Исланд, Рејкјавик добил загреани тротоари пред десетина година, градот значително заштедил на сервисот за чистење на снег и мраз.

- Кога се чистат улиците од мраз и снег, тоа ги оштетува дополнително што значи дека сме заштедиле и од почесто реновирање на улиците и тротоарите. Исто така, помалку луѓе завршуваат во ургентните центри со скршеници од пад на замрзнатите тротоари - вели тој.

Благодарение на геотермалната енергија на Исланд, многу и од домовите се загреваат со неа.

Температурата на водата е помеѓу 100 и 300 степени целзиусови. Истечната вода пак која е околу 30 степени целзиусови, се испумпува во цевки кои минуваат под улиците и тротоарите на Рејкјавик.

 

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

 

Најново