Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Научниците од Универзитетот Станфорд развиле систем кој може да предвиди кога пациентите ќе умрат со точност од 90 отсто.

Алгоритамот ја предвидува смртноста на секој пациент во период од 12 месеци па го користи тоа предвидување за да даде препорака за „палијативна нега“/здравствено, социјално, емотивно.

Иако на прв поглед, делува морничаво, научниците тврдат дека нивното работење би можело значајно да му помогне на пациентот и на неговото семејство, наведува „Дејли мејл“.

Научниците објаснуваат дека постои огромна разлика помеѓу начинот на кој пациентите сакаат да го проживеат остатокот на животот и начинот на кој тоа реално и ќе се случи.

Истражувањето покажува дека 80 отсто Американци сакаат да ги поминат последните денови во сопствениот дом, но дека 60 отсто, на крајот, умираат во болница.

За да ја намалат оваа диспропорција, научниците ги „истренирале“, односно ја пополниле длабоката неурална мрежа со податоците на Електронската здравствена архива од Станфордската болница и Детската болница „Лусил Пикар“ со податоци на два милиони пациенти.

– Успеавме да изградиме предвидлив модел користејќи ги собраните податоци. Самата количина на податоци ни овозможи да изградиме модел на предвидувањето на смртноста врз основа на сите примероци, наместо тоа да се прави по модел за специфичната болест или демографските групи – објаснуваат истражувачите.

За квалитетна „палијативна нега“ не е најбитно точно да се знае од што пациентот умира.

„Нашиот пристап користи „длабоко учење“ – преглед на пациентите примени во болницата и идентификување на оние на кои тој вид на нега најверојатно ќе им биде потребна“, се наведува во студијата.

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.