Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Индонезискиот вулкан Мерапи денеска изфрли столб од пепел на околу 6 км во височина, а надлежните наведоа дека ерупцијата траела две минути.

Националната агенција за катастрофи соопшти дека нивото на предупредување од вулканот е подигнат и останува на повисоко ниво при што забранета е зоната на три километри околу вулканот.

Ерупцијата не предизвикала паника, а блискиот аеродром е отворен и понатаму.

Вулканот се наоѓа на 30 километри од центарот на Јогџакарта, на густо населениот остров Јава.

Во круг од 10 километри околу вулканот живеат 250.000 луѓе.

Во последната ерупција на Мерапи во 2010 година животот го загубија 347 луѓе.

 

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

PITIJADAVELES1

Најново