Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Полската вотка се конзумира од страна на владетели и селани , коија користат и како лек, а за време на Втората светска војна таа беше дистрибуирана и како поткуп на нацистите .

Сега во Варшава отворија музеј, посветен само на 500-годишната историја на полската национална алкохолен пијалок . Позната во Полска како “wodka”, што значи ” малку вода “, името доаѓа од чистата течност во резултат на дестилација на житни култури – традиционално ‘рж, пченица, јачмен или компири.

Полскиот музеј на водката е обид за прославувањето на оваа долгогодишна национална традиција и промоција на извозот на водка како еден од најпознатите полски производи во момент кога продажбата во Полска паѓа , бидејќи граѓаните на централноевропски земји преферираат вино.

Новиот музеј ќе биде отворен за посетителите од следниот вторник. Музејот се наоѓа во поранешната фабрика за вотка од деветнаесеттиот век , вратена со помош од 585.000 евра од Европската унија.

Претседателот на Полската асоцијација на вотката Анджеј Жумовски се надева мултимедијалната изложеност ќе помогне за поголемо признавање на националната пијалок . Тој ја опиша водката како суштински дел од наследството на Полска и истакна дека Полјаците се првите кои ја имаат произведено водка, а не Русија.

Тоа е дел од нашето ДНК, дел од историјата, наследството и традицијата , нема друг производ кој е толку глобален и толку признат, изјави тој за медиумите.

 

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

Најново