Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

valeta maltafin

Истражувањето спроведено од Current Results ги открива кои се најсончевите и најоблачните градови во Европа. Победник за најсончев град е Валета во Малта, со 2.957 сончеви часови годишно.
Валета, Малта.

По неа следат Марсеј и Лисабон.

Вака изгледа листата на најсончеви градови во Европа:

1. Валета – 2.957 сончеви часа

2. Марсеј, Франција – 2.858

3. Лисабон, Португалија – 2.799

4. Мадрид, Шпанија – 2.769

5. Атина, Грција – 2.771

6. Ница, Франција – 2.724

7. Монако, Монако – 2.724

8. Тирана, Албанија – 2.544

9. Барселона, Шпанија – 2.524

10. Подгорица, Црна Гора – 2.480

glazgov fin

За најоблачен град важи Глазгов во Шкотска со 1.203 сончеви часови годишно.
Ова е целосната листа:

1. Глазгов, Шкотска – 1.203

2. Рејкјавик, Исланд – 1.268

3. Бирмингем, Англија – 1.364

4. Лондон, Англија – 1.410

5. Манчестер, Англија – 1.416

6. Даблин, Ирска – 1.424

7. Келн, Германија – 1.504

8. Вадуз, Лихтенштајн – 1.517

9. Брисел, Белгија – 1.546

10. Хамбург, Германија – 1.557.

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

Најново