Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Кога метаболизмот е забавен, организмот не може доволно брзо да ја претвора храната во енергија па му треба повеќе време за извршување на нормалните функции.
Ова се симптомите на забавен метаболизам.

Постојано ви студи
Метаболизмот освен со енергија не снабдува и со топлина, па постојаното чувство дека ви студи е знак дека метаболизмот не работи добро.

Променливо расположение
Кога организмот се мачи да ги преработи намирниците и брзо да ги однесе до секоја ќелија, трпи и расположението кое кај спориот метаболизам постојано е на вага.

Постојано сте уморни
Иако уморот може да биде последица на бројни причини и околности, ако не можете да утврдите зошто веќе подолго време ве следи умор и исцрпеност, може да е до метаболизмот.

Се дебелеете покрај здравата храна
Познато е дека метаболизмот станува спор со години, но ако внимавате на исхраната и живеете доволно активно, а сеедно се здебелувате, тоа укажува на преспор метаболизам.

Косата и кожата ви се во лоша состојба
Кога организмот не добива доволно енергија, тоа што го добива го земаат виталните органи, па останува помалку енергија за здравите ќелии на кожата и на косата. Ако сте воочиле дека косата и кожата ви станале суви, тоа може да биде јасен знак за спор метаболизам.

 

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново