Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

maz fin

Мажите кои консумираат почесто шеќер се значително поподложни на ментални нарушувања како анксиозност и депресија од останатите луѓе.

Тоа го открива истражувањето спроведено во “Универзитетскиот колеџ Лондон” меѓу 5000 мажи и 2000 жени. Во рамките на 22 години (од 1983 до 2013 година) научниците истражувале зависноста меѓу полот на учесниците во експериментот, нивоата на апсорбирана шеќер и појавата на заеднички ментални нарушувања кај нив.

За овој период британските научници утврдиле дека кај мажите кои белгиските повеќе од 67 грама шеќер на ден ризикот од ментална болест е со 23% повисок во споредба со оние претставници на посилниот пол, кој проголта едвај 39,5 грама.

“Режимите на исхрана богата со јаглехидрати може и да имаат големи придобивки за нашето здравје, но нашиот експеримент докажува дека постои врска помеѓу потрошувачката на шеќер и емоционалните нарушувања, особено кај мажите”, изјави Аника Кнjoпел – раководител на истражувањето.

Таа сепак признава дека ваквата поврзаност кај жените не постои и дека сè уште не може да разбере зошто.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново