Што да јадете за силен имунитет за време на епидемија на вируси
Минералите се хранливи материи кои се неопходни за одржување на здравјето, функционирање на органите и одржување на имунитетот и се особено важни за здравјето на мозокот, срцето и регулирање на хормоните и ензимите, пишува Lovesensa.
Ние ги делиме минералите во две категории:
1. Макроминерали – на телото му треба поголема количина, како што се калциум, калиум, натриум, хлорид, фосфор и магнезиум.
2. Микроминерали – подеднакво важни, но нам ни требаат во помали количини од макроминералите. Микроминералите вклучуваат железо, бакар, флуор, селен, цинк, јод и манган.
Минералите се клучни за силен и стабилен имунитет што го штити организмот од разни болести, слободни радикали и вирусни инфекции. За време на епидемијата на вирусот корона, се препорачува зголемен внес на минерали и витамини. Постојат различни суплименти на минерали, но можете да обезбедите доволно минерали на вашето тело преку храна.
Ви претставуваме 16 намирници што се најбогати со минерали:
1.Орашести и семки
Овие здрави грицки се богати со минерали како што се магнезиум, цинк, манган, бакар, селен и фосфор. На пример, само еден бразилски орев содржи 174% од дневниот услов за селен, а 28г семки од тиква е доволно за дневниот внес на магнезиум.
2. Морска храна
Ракчиња, лигњи и школки се богати со многу минерали, како што се селен, цинк, бакар и железо. Само 6 школки со средна големина му овозможуваат на организмот доволна дневна доза цинк. Цинк е минерал кој е клучен за функционирање на имунитетот, регулацијата на ДНК и производството на протеини. Бремените жени, жени кои дојат, лица со заболувања на гастроинтестиналниот тракт, лица со слаб имунитет и деца во пубертет имаат најголем ризик од недостаток на цинк.
3. Зељест зеленчук
Зељестото, како карфиол, брокула, зелка и кељ, содржат голем број минерали кои се важни за функционирање на клетките, производство на ДНК; детоксикација и му обезбедуваат на телото потребните антиоксиданти. Најчестите минерали во зеленчукот од зелка се: магнезиум, калиум, манган и калциум.
4. Органско месо
Месото од органско потекло е одличен извор на протеини, но и минерали. На пример, 85 гр говедски црн дроб ја покрива дневната потреба од бакар. Покрај минералите, месото е богато со витамини Б12, витамин А и фолна киселина.
5. Јајца
Јајцето е природен мултивитамин, и содржи железо, цинк, селен, како и здрави масти, антиоксиданти и протеини.
6. Мешунки
Мешунките се познати како храна богата со растителни влакна и протеини, а минералите што ги содржат се калциум, магнезиум, железо, фосфор, калиум, манган, бакар и цинк.
7. Какао
Со додавање на какао во прав во смути или коцка темно чоколадо, ќе му обезбедите на вашето тело убава количина на минерали. Какаото е богато со магнезиум, а содржи и голема количина бакар. Магнезиумот е потребен за да имаме доволно енергија, да се регулира крвниот притисок, функционалноста на нервниот систем, здраво срце и да се регулира шеќерот, додека бакарот е неопходен за правилно функционирање на метаболизмот.
8. Авокадо
Од минералите содржи магнезиум, калиум, манган и бакар.
9. Бобинки
Бобинки, вклучително и јагоди, боровинки, капини и малини не се само вкусни, туку се одличен извор на следниве минерали: калиум, магнезиум и манган.
10. Јогурт и сирење
Млечните производи се најдобриот извор на калциум, кој е основен минерал за здравјето на коските, нервниот систем и здравјето на срцето. Ако избегнувате млечни производи, можете да најдете калциум во мешунките, оревите и зелениот лиснат зеленчук.
11. Сардини
Конзервирана сардини 106 гр содржат 88% од дневните потреби за калциум, железо, магнезиум, фосфор, калиум и селен.
12. Спирулина
Спирулината е сина алги која најчесто се купува во прав и се користи како додаток на јогурт или овесна каша. Од минералите, содржи железо, магнезиум, калиум, бакар и манган.
13. Необработени житарки
Амарант, јачмен и киноа содржат многу минерали – магнезиум, калиум, фосфор, цинк, манган и бакар.
14. Скробен зеленчук
Компири, тиквички и тиква, зеленчук од скроб се многу хранливи и исполнети со растителни влакна, како и антиоксиданти, витамини и минерали. Многу луѓе избегнуваат скроб од зеленчук заради нивната висока содржина на јаглени хидрати. Сепак, овие растенија содржат важен извор на хранливи материи, вклучувајќи минерали како што се калиум, магнезиум, манган, калциум, железо и бакар.
15. Тропско овошје
Тропските овошја, како манго и ананас, се богати со антиоксиданти, растителни влакна, витамини и следниве минерали: калиум, манган, бакар и магнезиум. Бананите се најпопуларното тропско овошје, кое е полно со минерали, вклучувајќи калиум, магнезиум и манган.
16. Лиснат зелен зеленчук
Лиснат зелен зеленчук, вклучувајќи спанаќ, кељ, зелка, цвекло, аругула и зелена салата се меѓу најздравите храни. Внесувањето лиснат зеленчук е поврзано со намален ризик од срцеви заболувања, одредени видови на рак, дијабетес а од минерали што ги содржат се магнезиум, калиум, калциум, железо, манган и бакар.
Извор: Ohridsky.com