(фото) ЦУК: Oпасност од карпа што 18 дена виси над автопатот пред Велес

Објавено на 30 јуни, 2023 во 09:58

Ценаторот за управување со кризи соопшти дека постои опасност по учесниците на сообраќајот од карпа којашто виси над автопатот Скопје – Велес, на делот после патарината пред градот Велес, поточно по првиот тунел. Тим на ЦУК, утрово, беше на терен и разгледа повеќе критични точки за можни одрони и нестабилни карпи на автопатот.

-Утрово од тим на ЦУК, беа поминати и разгледани повеќе критични точки за можни одрони и нестабилни карпи на автопатот Скопје – Велес, при што беа забележани на повеќе локации мали карпи и камења коишто, иако се заштитени со мрежи, е можно истите да се стркалаат на брзата сообраќајна лента. По нашето неодамнешно укажување за опасност јавните претпријатија за државни патишта и за одржување и заштита и магистрални патишта, препорачливо е да направат стручен надзор и да ја санираат и обезбедат состојбатата на критичните места за одрони, со цел да не дојде загрозување на човечки животи и на уништување на материјални добра, додаваат од ЦУК.

Исто така, вчера, од ЦУК соопштија дека повеќе од 18 дена карпата е одвоена од основниот масив високо над патот и паѓаат парчиња од неа и камења на автопатот, со што постои директна опасност по животот на луѓето и материјалните добра на учесниците во сообраќајот.

Оттаму додаваат дека за истата карпа, на бројот за итни случаи на ЦУК -112, од страна на граѓаните во изминатиот период има повеќе јавувања и пријавувања.

Стефани Манева

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.