Тестенините корисни во губењето на тежината?
Канадските научници, од неодамна сметаат дека пастата успешно може да стане дел од режимите за здрава исхрана.
Многу диетолози не препорачуваат тестенини, шпагети и слично на луѓе кои сакаат да изгубат тежина. Но, резултатите од неодамнешната студија на болницата “Св. Јован” во Торонто, објавена во списанието BMJ Open, би можеле да ги сменат овие навики.
Излегува дека шпагетите и таканаречената италијанска паста не се толку калорични (100 гр макаорни од суровина пченица содржи околу 350-370 ккал), туку месото и сосовите што се додаваат на нив.
Според канадските научници, нискиот гликемичен индекс на пастата ја прави корисна. Тие прават 30 слични контролни испитувања со околу 2.500 луѓе кои го земаат овој вид тестенини наместо друг дел од исхраната со низок гликемиски индекс. Според податоците, пастата не придонесува за накачување на тежина или зголемување на телесните масти.
Всушност, некои луѓе кои консумираат тестенини, како што се шпагети и тестенини, доживуваат губење на тежината, иако мали.
Луѓето кои учествуваат во експериментот консумираат просечно 3 порции и половина тестенини неделно, наместо други јаглени хидрати. За повеќе од 12 недели од овој режим, 90% од нив изгубиле малку повеќе од половина килограм, и ако имале повеќе спортови.
Се разбира, пастата, комбинирана со транс масти, не може да помогне во губење на тежината, велат експертите. Но, тие наведуваат дека кога тестенините се дел од здрава исхрана со низок гликемичен индекс, сосема е можно.
За да бидеме поздрави, пастата што ја подготвуваме мора да биде од подобар квалитет, а не обратно. Таа треба да се џвака со заби, наместо да се лепи на нив. Скробот во обични макарони предизвикува нагло зголемување на шеќерот во крвта, додека во полнозрнестиот производ работите се различни. Во нејзиното џвакање, се ослободува повеќе плунка и дигестивни ферментации, спречувајќи ја да падне во стомакот во форма на топка.