Јадете суви сливи и грозје
Објавено на 6 јули, 2015 во 09:51
Дали знаевте дека сувите сливи се на прво место на скалата спрема количината на здрави антиоксиданси и тоа далеку пред останатите овошја и зеленчук.
Освен големата количина на здрави прехранбени влакна кои ги чуваат нашите црева сувите сливи според истражувањата можат да го спречат и најмалиот ризик за појава на рак на дебелото црево дури за 30%.
Исто така и сувото грозје во својот состав има еден од најјаките антиоксиданси,кверцетин,кој ги штити ќелиите од појава на рак. Грозјенцата се многу поздрави од свежото грозје бидејќи во нив има количина на здрави антиоксиданси и тоа повеќепати концентрирани. Кверцетинот особено штити и од појава на тумор на дојките.