Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Монографијата „Скачинци и скачинчани во постојана преселба“ е бесценет документ.Нејзината важност е во безвременостa, во тајната нишка која одовде преку неа , ќе се одвлекува во вечноста, за да сведочи за едно минато време и за едни луѓе ,нивни баби, дедовци, мајки и татковци, сестри и браќа, кои живееле таму ,под сонцето што го грее и нашето македонско парче земја натпопено со многу пот.

- Оваа книга е посеветена на едно село, стуткано во пазувите на планината Клепа и за неговите жители кои од постанокот па до ден денешен постојано го менувале своето огниште. Мојата цел е на сегашните и идните генерации да им биде сведок за нивниот корен, да знаат од каде се нивните корени кои денес се отселиле можеби во Велес или живеат низ целиот свет, рече авторот на книгата д-р Никола Стојанов на промоцијата што се одржа во преполнетата сала на библиотеката „Бели Мугри“ во Велес.

-Книгата на Д-р Стојанов ја отсликува историјата на Скачинци и околината од периодот на антиката па до денес. Авторот преку неа јасно дефинира два дела: прагматика и живописна сторија за животот на ова место низ сите турбуленции предизвикани од историските настани кои често го зафаќале селото и неговите жители. Токму од овој сегмент авторот ги открива тајните за долговечното цивилизаторско опстојување на селото Скачинци и сите околни села сместени под Клепа, рече промоторот д-р Анита Василкова Мидовска.

- Книгата на д-р Никола Стојанов претставува историско дело. И самиот тој е роден Скачинчанец. Во книгата ни зборува за периодот од антиката па се до 20 век. Најголем историски опфат се деталите со историски факти кои ни го отсликуваат отпорот на жителите против османлиската власт, потоа појавата на првите комитски чети во скачинскиот крај, борбата против бугарското, српското и грчкото влијание како и формирањето на партизански чети и борбата на Скачинчани за конечна слобода на Македонија,рече промоторот професор Весна Богоевска.

- Нашите зборови неможат да ја доловат големината на ова дело.Оваа книга на д-р Стојанов ќе остане засекогаш вредна книга за генерациите Скачинчани што ќе навраќаат кон сопствениот корен, рече поетот Игор Крајчев.

На промоцијата на книгата „Скачинци и скачинчани во постојана преселба“ присуствуваа голем број спонзори,кои помогнаа во нејзиното издавање. На секој од нив авторот д-р Никола Стојанов им врачи примероци од монографијата за селото Скачинци. /С.А

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.