Ланската е уште една успешна година на планот на крводарувањето во Општините Велес, Чашка и Градско. Вклучувајќи се во крводарителските акции хуманите граѓани собрале вкупно 4.110 крвни единици или двојно повеќе од предвидениот годишен план што изразено во проценти изнесува точно 220,84%. Она што особено радува е фактот што како крводарители во се поголем број ги има жените кои минатата година дарувале вкупно 804 крвни единици што пресметано во проценти изнесува 19,56%. Човечката доблест да се спаси нечиј живот со дарувана крв ја покажуваат и се поголем број на млади луѓе. Лани токму 577 младинци на возраст до 30 години ја подале својата рака и дариле крв што изразено во проценти изнесува 67,според евиденцијата на велешката Служба за Трансфузиологија и на Црвениот Крст.

Со привремени мерки прво треба да се раздробат големите откинати парчиња од карпата Цуцка, свлечени на регионалниот пат Велес - Градско и да се изнесат од коловозот на патот за привремено да се стави во функција сообраќајот . Потоа ќе следи реализацијата на подолгорочни и потрајни мерки. Ова им го соопштил, рано утринава, на увидот на лице место професорот Милорад Јовановски од Катедрата за Геотехника на Градежниот факултет во Скопје на службите на Општина Велес, на ЈП „Македонија пат“ на Центарот за управување со кризи и на ЈП за државни патишта.

Две сообраќајки, по една во Велес и Кавадарци, се случиле вчера и во нив настрадале двајца пешаци. Граѓаните биле турнати на улиците во двата градови. Во првата сообраќајка што се случила претпладнето во Велес, околу 10 часот, на улицата “Нада Бутнкошарова“ бил удрен седумдесет и пет годишниот пешак Б.Ц од патнички автомобил марка “Фиат Пунто“ со велешки регистарски броеви управувано од триесет и шест годишниот С.Д. од Велес. По незгодата повредениот пешак со возилото учесник во незгодата е однесен на лекарски преглед кај матичен лекар, а од таму е пренесен во ЈЗУ Општа болница Велес каде се константирани телесни повреди и по извршениот преглед се санирани и тој е пуштен на домашно лекување. Увид на местото на настанот изврши екипа од СВР Велес.

Ноќниот и утринскиот патнички воз од Скопје за Гевгелија поминаа под карпата Цуцка на јужниот излез од Велес според утврдениот возен ред на ЈП „Македонски железници“. Од синоќа, среда 14 март, околу 22 часот и 20 минути до претпладнево на 15 март, четврток пропуштени се и вкупно пет товарни возови од железничката станица во Велес. Со тоа е нормализиран патничкиот и товарен железнички сообраќај на пругата Скопје - Гевгелија, соопштија од Железничката станица во Велес. Јавното железничко претпријатие на критичната точка под карпата Цуцка постави, во три смени, чувари задолжени да ја следат состојбата и да алармираат доколку се случи да се појави нов одрон од растресената карпа Цуцка.

Деловите од карпата Цуцка, која вчера утро падна и го пoкри патот Велес - Градско и железничката пруга Велес- Гевгелија, поради огромната големина тешко можат да ја отстранат вработените од ЈП„ Македонски железници“ и на ЈП„Македонија пат“. Тоа еглавната причина поради која неможе да се оспособи  нормалното одвивање на железничкиот и патниот сообраќај во централниот дел на државата. Рано утринава на местото на одронот беа работниците на „Македонски железници“ кои ги рачистуваа помалите карпи.

Најмалку 50 м3 карпи се откинале и струполиле на патот и на железничката пруга Скопје - Гевгелија на јужниот излез на Велес под месноста Долни Дукани. Глетката е стравична. Особено што карпите кои се паднати се големи и тежат по неколку тони. Откинувањето на големите блокови се случило утринава околу 8.30 часот ,само неколку минути откако по патот поминал автобус и најверојатно три до пет минути пред по пругата да помине возило за отстранување на дефекти на ЈП „Македонски железници“ кое се забило во карпите на железничката линија. Одронот е на непрегледен дел и по блага кривина кога се доаѓа од страната на градот.
Возилото на Македонски железници го управувал машиновозацот Симон Малинов. Во состојба на стрес и под голем психолошки притисок од последиците што можеле да бидат фатални по неговиот и по животот на двајцата колегите што ги возел тој рече:

Поврзани вести

 

Најново