Кон крајот на јулу годинава општина Кавадарци објави јавен повик за предлози од граѓаните за ново име на градскиот плоштад. Како што беше наведено во јавниот повик, согласно Изборната програма, а во духот на демократските принципи, градоначалникот Александар Панов, ја покренува постапката  за прибирање на предлози од граѓаните за ново име на градскиот плоштад. Јавниот повик беше отворен до 26 август.

Темата гроздобер во Македонија секоја година е со исти актери, исти проблеми се анализираат и за исти проблеми се раговара и преговара. Иако навидум се чини дека некои работи се менуваат, сепак во суштина тоа не е така. Во тек е бербата на винското грозје кое е и најзастапено на лозовите површини во тиквешијата. За момент гроздоберот поради дождот е прекинат, но не се прекинати стравувањата на лозарите, кога ќе го оберат грозјето на кого да го продадат, за колку пари и кога ќе им се плати.

Во рамки на 52-то издание на стопанско туристичката и културна манифестација „Тиквешки гроздобер“ вечерва се одржа винскиот карневал. Карневалската процесија ја предводеа кралицата и кралот на гроздоберот. По нив следуваа настапите на дваесетина маски од училиштата во Кавадарци и маски од збратимените и пријателски градови на Кавадарци од земјава и странство. Плоштадот и улиците каде се движеше карневалската поворка беа преполни.

Многу музика и забава за сите генерации нуди годинашнава стопанско туристичка манифестација Тиквешки Гроздобер. Легендарните „Рибља чорба“ и  „Парни Ваљак“ се само дел од музичката понуда. Ќе се пие вино, а ќе се јаде и грозје. Кавадарци од утре ги отвора вратите за сите добронамерници кои сакаат да поминат незаборавен викенд во градот на грозјето и виното.

„Кожувчанка“ утринава повторно со донација за настраданите од поплавите со нови 25 илјади литри од водата за пиење „Изворска“. Во изминатите 48 часа ова е втора донација на компанијата која и вчера испрати еден камион со иста количина на вода за пиење. Од таму велат дека нивниот хуман гест има за цел барем малку да им помогне и им го олесни секојдневието на луѓето погодени од природната непогода.

Викендов во Кавадарци, Заводот за здравствена заштита Велес ќе изврши запрашување против комарци.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново