Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NenadKocik fin

21.05.2020

Лекар по професија и Претседател на Советот на Општина Велес д-р Ненад Коциќ во ординацијата се грижи за здравјето на своите пациенти додека како прв човек на Советот има обврска за грижа за јавното здравје на сограѓаните. Со него разговаравме за причините за ескалацијата на заразата, за борбата со невидливиот непријател, за резултатите од превземените мерки на здравствените власти и за превентивата до колку се остварат предвидувањата за втор бран на коронавирусот.

Д-р Коциќ, како претседател на Советот на Општина Велес и во исто време здравствен работник како ја коментирате состојбата со ширењето на заразата со Ковид 19 во Велес, кои се причините и постои ли начин да се сопре бројката од 126 инфицирани граѓани и 52 активни случаи во Велес?

-За жал во Велес се уште се јавуваат случаи на заразени од Корона вирус. Секако улога има близината до Скопје и големиот број наши сограѓани кои работат таму, рестрикцијата на мерките, но најважна причина е дали и колку се придржуваме на мерките дадени од Министерството за здравство за превенција од Корона вирусот како што се држење растојание од 2 метри, носење маски и редовно миење на раце. Доколку сакаме да стагнира или да се намали бројката мораме СИТЕ да се придржуваме до препораките и да бидеме активни чинители во борбата за спречување на Корона вирусот. Да сватиме дека информациите за лажен вирус се шират намерно, од несеризни луѓе и дека со непочитување на мерките го загрозуваат пред се личното здравје, здравјето на најблиските, а на крај и јавното здравје.

Ја држат ли под контрола состојбата здравствените институции во градот, мислам на здравствените работници во ЈЗУ Општа болница Велес, во Центарот за јавно здравје како и матичните лекари во градот?

-Од самиот почеток ЦЕЛИОТ здраствен систем покажа високо ниво на професионалност. Сите медицински работници како лекари, сестри, техничари, лаборанти, возачи како и помошниот медицински персонал, целосно се вклучија во борбата со Корона епидемијата. Сметам дека мерките дадоа резултат и затоа здраствениот систем успеа стабилно да ја преброди кризата. Додека здравените системи во многу поголеми и побогати земји колабираа, не дозволивме тоа да се случи и кај нас. Лично сум задоволен и горд на системот во кој работам и сметам дека „успешно го положи овој испит”, кажано со студентски жаргон.

Но, на Фејсбук и на останатите социјални мрежи се преплавени со статуси или коментарите на незадоволни велешани кои тврдат дека се почитувачи на препораките и мерките на здравствените власти поради однесување на дел од сограѓани кои не носат заштитни маски и нараквици, не држат социјална дистанца, особено младите кои ги запоседнаа парковите, пред Гимназија, Младински и Градски парк како и Езеро Младост и Бабуна. Дел од сограѓаните коментираат дека полицијата ваквата состојба не ја превенира и санкционира. Има ли Советот на Општина Велес решение за ова?

-На човек на сила можеш да му земеш, но не можеш ништо на сила да му дадеш. Од почетокот НЕКОИ несериозни центри шират лажни информации и паника, што создава конфузија кај граѓаните. Се сеќавате на барањата од квази-експерти да се дислоцира одделението за прием на заболени во Јасеново, што е нон-сенс бидејќи тоа е Болница за белодробни заболувања или барањето на една опозициона партија да не се користи Инфективното одделение во Велес? Каде ќе одеа нашите сограѓани? Има ли логика? Сето ова создава конфузија кај луѓето и допринесува некои граѓани несеризно да ја подразберат оваа епидемја како и да не ги спроведуваат мерките. Има механизам, но би сакале да сватат дека мерките се за нивно добро и да го прифатат новото секојдневие. Ова ќе потрае, короната нема бргу да се повлече и додека не се произведе вакцина, ќе мора да се прифатат и спроведуваат препорачаните мерки.

Предвидувањата на СЗО, на врви домашни и странски експерти – епидемиолози, истражувачи се дека не очекува нов бран на епидемијата. Се подготвува ли градот, општината и што Советот ќе превземе да го заштити јавното здравје на велешани?

-Па се очекува намалување на бројот на заразени летово, но тоа не значи дека вирусот ќе исчезне. Препораки на центарлниот Кризен штаб целосно се почитуваат и во иднина ќе се имплементраат, а Советот одвојува средства за покривање на трошоците, обезбедување помош на ранливите категори граѓани и секако мерки за ублажување на економските последици врз стопанските објекти, со намалување на сите давачки, покрај поддршката што ја добиваат од државата.

Убавка Јаневска

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Согласно член 4 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на Општина Велес за субвенционирање на физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен велосипед (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), а во врска со Одлуката за определување на максимален износ на доделување на поединечна субвенција на физичко лице за купен велосипед за 2020 година (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), Општина Велес објавува

ЈАВЕН  ПОВИК

за субвенционирање на физички лица за купен велосипед за 2020 година

 

 1. Опис на јавниот повик

 

Општина Велес на физичките лица кои ќе купат велосипед од денот на објавувањето на јавниот повик 27.05.2020г., заклучно со 26.06.2020г. ќе им субвенционира дел од трошоците направени при купување велосипед.

На барателот ќе му се надоместат дел од трошоците направени при набавка на велосипед во висина од 50% од вредноста на велосипедот, но не повеќе од 3.000,00 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход.

Јавниот повик ќе се реализира по принципот „прв дојден, прв услужен“.

 1. Право на учетво на јавниот повик

 

Право на учество на овој Јавен повик имаат физички лица кои ќе купат велосипед од денот на објавата на јавниот повик па се до 26.06.2020г., ќе поднесат барање за надоместување на дел од трошоците за набавка на велосипед, а кои ги исполнуваат условите од овој Јавен повик.

 1. Услови што треба да ги исполни барателот

Физичкото лице/барател е должно да ги исполни следниве услови:

 • да е жител на Општина Велес,
 • да нема добиено финансиски средства за набавка на велосипед од било кој извор во Република Северна Македонија (не го искористил правото на субвенционирање по овој основ),
 • велосипедот да го купил од денот на објавување до денот на завршување на Jавниот повик, односно до исцрпувањето на буџетот за оваа намена,
 • купениот велосипед да не биде помал од 24” (инчи), односно 60,96 санитметри, односно да одговара на популација деца кои не се помали од 8-9 години.
 1. Начин на пријавување на јавниот повик

Барателот за добивање субвенција е должен да ја поднесе следната документација:

 • Барање за субвенција (Барањето може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се обезбеди од интернет страницата на Општината: www.veles.gov.mk),
 • фотокопија на важечка лична карта на барателот, како доказ дека е жител на Општина Велес,
 • фотокопија од трансакциска сметка на барателот,
 • доказ дека е извршено купување на велосипед и тоа: фискална сметка во оригинал или фактура со извод од деловна банка, со датум од денот на објавувањето до денот на завршувањето на Jавниот повик, односно до денот на исцрпување на средствата по овој основ,
 • изјава дека барателот нема искористено право на поврат на средства за набавка на велосипед на друг јавен повик од било кој извор во Република Северна Македонија (Изјавата може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се превземе електронски од веб страната на општината).

            Едно физичко лице може да поднесе само едно барање за добивање на субвенција за еден велосипед.

Барањето за надоместување на дел од трошоците  за купен велосипед, заедно со потребната документација се поднесува во архивата на Општина Велес, на ул. Панко Брашнар бр. 1 Велес, секој работен ден од 07.30 до 15.30 часот, во затворен плик.

На пликот треба да е наведено: “Јавен повик за надоместување на дел од трошоците на физички лица за купување велосипед”.

Архивата на Општина Велес примените барања ќе ги евидентира со точното време на поднесување (датум, час и минута), заради воспоставување редослед по кој ќе се разгледуваат барањата.

 1. Начин на спроведување на Јавниот повик

 

За спроведување на Јавниот повик, Градоначалникот формира Комисија за спроведување на постапката за субвенционирање на физички лица за купен велосипед.

Општина Велес дополнително ќе ја извести јавноста за продолжување на рокот и по изминување на рокот од овој Јавен повик заради целосно исцрпување на средствата.

Финансиските средства ќе се сметаат за исцрпени односно доделени кога на предлог на Комисијата, Градоначалникот на Општина Велес ќе донесе решение за исплата на средствата.

 1. Начин на остварување на правото на надоместок

Градоначалникот на Општина Велес на предлогот на Комисијата носи решение за одобрување на барањето за барателите кои ги исполниле условите согласно Јавниот повик и исплата во рок од 30 дена од објавувањето на листата на физички лица за кои е донесено решение за одобрување на барањето. Уплатата на персоналниот данок на доход кој се одбива од доделената поединечна субвенција ќе ја изврши Општина Велес.  

Градоначалникот на Општина Велес на предлог на Комисијата носи решение за одбивање на барањето во рок од 20 дена од денот на завршувањето на јавниот повик за барателите кои не ги исполниле условите од јавниот повик.

 

 

 

                                                                   ОПШТИНА ВЕЛ

Согласно член 4 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на Општина Велес за субвенционирање на физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен сончев термален колектор (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), а во врска со Одлуката за определување на максимален износ на доделување на поединечна субвенција на физичко лице за купен сончев термален колектор за 2020 година (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), Општина Велес објавува

ЈАВЕН  ПОВИК

за субвенционирање на физички лица за купен сончев термален колектор

за 2020 година

 

 1. Опис на јавниот повик

 

Општина Велес на физичките лица кои ќе купат сончев термален колектор од денот на објавувањето на јавниот повик 27.05.2020г., заклучно со 26.06.2020г. ќе им субвенционира дел од трошоците направени при купување сончев термален колектор.

На барателот ќе му се надоместат дел од трошоците направени при набавка на сончев термален колектор во висина од 50% од вредноста на сончевиот колектор, но не повеќе од 20.000,00 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход.

Јавниот повик ќе се реализира по принципот „прв дојден, прв услужен“.

 1. Право на учетво на јавниот повик

 

Право на учество на овој Јавен повик имаат физички лица кои ќе купат сончев термален колектор од денот на објавата на јавниот повик па се до 26.06.2020г., ќе поднесат барање за надоместување на дел од трошоците за набавка на сончев термален колектор, а кои ги исполнуваат условите од овој Јавен повик.

 1. Услови што треба да ги исполни барателот

Физичкото лице/барател е должно да ги исполни следниве услови:

 • да е жител на Општина Велес,
 • да нема добиено финансиски средства за набавка на сончев термален колектор од било кој извор во Република Северна Македонија (не го искористил правото на субвенционирање по овој основ),
 • сончевиот термален колектор да го купил од денот на објавување до денот на завршување на јавниот повик, односно до исцрпувањето на буџетот за оваа намена,
 • сончевиот термален колектор да биде инсталиран на адресата на живеење наведена во личната карта на барателот,
 • станбениот објект да не е во фаза на градба и во него барателот да живее,
 • само едно лице од домаќинството може да поднесе барање за добивање на надоместок.
 1. Начин на пријавување на јавниот повик

Барателот за добивање субвенција е должен да ја поднесе следната документација:

 • Барање за субвенција (Барањето може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се обезбеди од интернет страницата на Општината: www.veles.gov.mk),
 • фотокопија на важечка лична карта на барателот, како доказ дека е жител на Општина Велес,
 • изјава дека барателот и членовите на неговото семејство/домаќинство немаат искористено право на поврат на средства за набавка на сончев термален колектор на друг јавен повик од било кој извор во Република Северна Македонија (Изјавата може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се превземе електронски од веб страната на општината),
 • фотокопија од трансакциска сметка на барателот,
 • доказ дека е извршено купување на сончев термален колектор и тоа: фискална сметка во оригинал или фактура со извод од деловна банка, со датум од денот на објавувањето до денот на завршувањето на јавниот повик, односно до денот на исцрпување на средствата по овој основ,
 • потврда за платен данок на имот за станбениот објект каде е инсталиран сончевиот термален колектор заклучно со претходната година пред објавување на јавниот повик.

Барањето за надоместување на дел од трошоците за купен сончев термален колектор, заедно со потребната документација се поднесува во архивата на Општина Велес, на ул. Панко Брашнар бр. 1 Велес, секој работен ден од 07.30 до 15.30 часот, во затворен плик.

На пликот треба да е наведено: “Јавен повик за надоместување на дел од трошоците на физички лица за купување сончев термален колектор”.

Архивата на Општина Велес примените барања ќе ги евидентира со точното време на поднесување (датум, час и минута), заради воспоставување редослед по кој ќе се разгледуваат барањата.

 1. Начин на спроведување на Јавниот повик

 

За спроведување на Јавниот повик, Градоначалникот формира Комисија за спроведување на постапката за субвенционирање на физички лица за купен сончев термален колектор.

Општина Велес дополнително ќе ја извести јавноста за продолжување на рокот и по изминување на рокот од овој Јавен повик заради целосно исцрпување на средствата.

Финансиските средства ќе се сметаат за исцрпени односно доделени кога на предлог на Комисијата, Градоначалникот на Општина Велес ќе донесе решение за исплата на средствата.

 1. Начин на остварување на правото на надоместок

По секое поединечно комплетно барање, Комисијата врши увид дека колекторот е купен и инсталиран во живеалиштето според личната карта на барателот, дека станбениот објект не е во фаза на градба и во него барателот живее.

Барателот е должен да и овозможи пристап на Комисијата до станбениот објект и просторот каде е инсталиран сончевиот термален колектор.

Од извршениот увид Комисијата изготвува записник со приложена фотодокументација.

Градоначалникот на Општина Велес на предлог од Комисијата носи решение за одобрување на барањето за барателите кои ги исполниле условите согласно Јавниот повик и исплата во рок од 30 дена од објавувањето на листата на физички лица за кои е донесено решение за одобрување на барањето.

Уплатата на персоналниот данок на доход кој се одбива од доделената поединечна субвенција ќе ја изврши Општина Велес.  

Градоначалникот на Општина Велес на предлог на Комисијата носи решение за одбивање на барањето во рок од 20 дена од денот на завршувањето на Јавниот повик за барателите кои не ги исполниле условите од овој Јавен повик.

 

 

 

                                                                    ОПШТИНА ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново