Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

VelespanoramaJavoricentar fin

24.09.2020
Во последните 24 часа регистрирано е едно новозаразено лице со коронавирус во Велес. Институтот за јавно здравје регистрира четворица оздравени сограѓани.На Инфективно одделение во Општа болница се лекуваат 19 пациенти.

- Од нив 11 се велешани, четворица од Кавадарци, двајца од Свети Николе и по еден од Неготино и од Валандово.  Од вкупниот број на лежечки пациенти 17 се позитивни на коронавирус додека за двајца се чекаат резултати. Денеска е испишан еден оздравен пациент со два негативни тестови. Во моментов на кислородна поддршка се тројца пасиенти, рече д-р Весна Николовска Неделкова портпарол на Општа болница Велес.

Во општините на вардарски плански регион, во изминатите 24 часа, инфицирани се и две лица од Кавадарци и три во Свети Николе каде има и еден оздравен пациент од коронавирус.

Во регионот најголем број на заразени има во Свети Николе 322 од кои активни се 22 лица иако градот добро се држеше на почетокот на прогласената епидемија. Во Велес досега од инфективното заболување се заразиле вкупно 313 лица и активни се 35 лица. Во Кавадарци вкупниот број на инфицирани изнесува 222 а од нив активни се 37 лица. Во Неготино досега се заразени 38 од кои активни се 2 лица додека во Демир Капија бројот на инфицирани изнесува 11 лица./С.А

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново