Veleska bolnica naslovna

На велешката болница и треба магнетна резонанца. Апаратот е неопходен оти во болницата секојдневно се носат пациенти, жртви на полесни и потешки сообраќајни несреќи. Наместо да се препраќаат во клиничките центри во другите градови, повредените ќе се третираат во Велес. Магнетната резонанца ги снима и меките делови но и точно открива повреди на коските на човечкото тело. Крварењата во мозокот и проблеми на рбетниот мозок, како и здравствени промени во човечкото тело.

SudijkaGajdova fin

Интервју: Габриела Гајдова, судијка и портпаролка на Основен суд Велес


Основниот суд во Велес се соочува со проблемот на одложување на судењата, затоа што затворите не ги носат на време осудените лица на судење. Според меѓусебен договор, помеѓу судовите и затворите точно е утврдено, кој затвор, во кој ден од месецот ги носи осудените кои издржуваат казна затвор, на судење во велешкиот суд. Со затворот Скопје, каде што се притворените лица, нема проблем со транспортот, но во Идризово има случај каде што затвореник цели две години не бил донесен на судење. Се случува да биде донесен обвинетиот, но не и сведокот, ако е во затвор, и поради тоа се одлагаат судењата, рече судијката Габриела Гајдова

Разговараше: Марко Ингилизов

Naslovna FokusvoMokliste fin

Регионалниот веб портал „Дума.мк“ и регионалната телевизија КТВ од Кавадарци во изминатите седум месеци беа медиумски поддржувач од Велес и партнер од Кавадарци, на проектот „Читај и меѓу редови“ што Фондација за локален развој и демократија „Фокус“ го спроведуваше во велешката „Гимназија Кочо Рацин“ и во кавадаречката гимназија „Добри Даскалов“. Преку проектот вкупно 86 ученици, од двете училишта, беа медиумски описменувани со цел да направат разлика помеѓу дезинформација и точна, навремена и квалитетна информација како и да градат критички став.

Foto Veles vo 1866

Велес како град многу напредувал демографски од 16 до 18 век, кога поради механички прилив се населиле многу пребегани христијани, но и муслимани од поблиските и подалечните села на велешката нахија. Ова пред се` се должело на несигурноста, грабежите, убиствата и зулумте што ги правеле агите и беговите, како дел од владеачката структура, но и многубројни пљачкашки банди и дружини, одметнати од централната власт, која и не била многу ревносна во заштитата на своите поданици.

SokoliSultana fin

Семејството на ѕидарот Сокол и неговата сопруга Сута Арсови било едно од најпознатите во маалото „Црна Џамија“, во стар Велес, во кое живеело македонско и турско население. Турците во периодот пред исселувањето биле побројни во овој дел на Велес. Роден во селото Скачинци, во 1887 година, по втор пат се оженил со Сута, од селото Свеќани откако починала неговата прва сопруга Анастасија на породување.

pozar fin

Околу 40 хетари квалитетна борова шума зафати пожарот што денеска, 23 март, напладне избувна и зафати борова шума во близина на велешкото село Караслари. Пожарот е изгаснат од пожарникари од Велес, вработени од шумското стопанство „Бабуна“ како и од Шумската подружница од Свети Николе. Шумскиот пожар го гаснеа и два авиони „канадер“ на Дирекцијата за заштита и спасување.

Поврзани вести

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

Најново