Триесет и едногодишниот Димитар Чоков од велешката населба Превалец го фати крстот што Митрополитот Повардарски, Господин Агатангел го фрли во осветените води на реката Вардар од Мало Мовче. Тој е оженет и татко е на двогодишна ќерка. Чоков е вработен во кавадаречки „Дрекселмајер“. Тој на денешниот празник „Војордан - Водици“ по осми пат заплива во водата на реката како дел од тајфата која исто така пред шест години имала фаќач на крст.

Куп од шут а не дом. Вака изгледа изгорената куќа на петчленото семејство Гаврилово по пожарот што  на 3 јануари, годинава проголта се што тие имаа. Пожарот се случи околу 12 и 30 часот во населбата Бараки во Свети Николе. Со цел да му помогнат велешани организираат граѓанска хуманитарна акција „Помош за семејството Гаврилови“ што ќе се одржи вечерва со почеток во 21 часот во Royal Pab со цел да се соберат средства и да му помогнат на ова петчлено семејство од Свети Николе.

Сменети се двајца директори на Општински основни училишта во Велес и назначени се вршители на должност. Станува збор за ООУ „Кирил и Методиј“ и „Блаже Конески“. Според Градоначалникот Аце Коцевски смената се случила поради утврдени незаконитости во работата и злоупотреби констатирани од Државниот просветен инспекторат. На местото на Анита Станинова Мирчевска во ООУ „Кирил и Методиј“ е именуван професорот по ликовно образование Илко Стојановски додека во ООУ “Блаже Конески“ на местото на Љупчо Николовски за в.д Директор е именуван професорот по математика Јованче Манасков.

На легален начин се крадела општина Велес во претходниот период кога со Општината раководеше ВМРО ДПМНЕ. Вака ја започна денешната прес конференција Градоначалникот на Велес, Аце Коцевски и соопшти податоци како кражбите биле покривани со легални документи преку постапките за јавни набавки, со одлуки на тогашните состави на Советот на Општината, на Управниот Одбор на ЈКП „Дервен“ и распишани тендери. Испупувани биле сретства од Буџетот на општината за ученичкиот превоз на начин кој што би практикуван кога било дозволено автопревозниците меѓусебно да се договараат и да не си конкурираат едни на други. Така тие нуделе многу повисоки цени од реалните на пазарот.

Еден од најпознатите ковачи во почетокот на минатиот век во Велес бил мајстор Коце Алексов. Коце е роден 1893 година во велешкото село Скачинци како син на Александар кој посетувал попско училиште во Софија што му овозможило да работи извесно време во црквата „Свети Пантелејмон“ во Велес. Александар во 1875 година се оженил со Евра и имале четири деца, три сина Коце, Коле, Ладе и една ќерка, Драга. Александар никогаш не се откажал од земјоделството.

Подолг временски период во градот се случуваат чести прекини на водоснабдувањето на улиците „Киро Ќучук“, „Гемиџиска“, „Васил Главинов“, „Мицко Козар“ и „Првомајска“ на што велешани често реагираа во ЈКП „Дервен“. Поради потребата граѓаните да бидат навремено информирани со точни информации за овие сериозни проблеми од директорот на јавното претпријатие денеска стигна соопштение во кое Ѓоре Стојанов ги објаснува причините на честите прекини на вода на граѓаните на Велес.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново