Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Социјалната мрежа Фејсбук во Франција е под жестока критика на државните агенции кои се занимваат со заштита на приватноста на потрошувачите.

Популарната социјална мрежа илегално ги следела корисниците на интернет и оние кои немаат отоворени профили на Фејсбук, а француските власти им дале рок од три месеци целосно да прекинат со тие активности.

Националната комисија за информатика и слободи (CNIL), тврди дека Фејсбук неовластено чувал податоци за полот, политичките уверувања и религијата на корисниците, без дозвола на француските власти.

Портпаролката на Фејсбук, Сели Алдус, изјавила дека приватноста секогаш им е на ум и во срце за се што прават.

- Уверени сме дека работиме се во склад со европската заштита на податоци и дека сме соработувале со CNIL и ќе им одговрат на нивните грижи - додала Сели.

Минатата година во Белгија имало сличен случај, па на компанијата „Фејсбук“ му е пресудено дека треба да исплати 250.000 евра за секој ден кога е прекршена приватноста на корисниците на тој начин.

Извор: Плусинфо.мк

 

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново