Дијабетес алтернативно лекување: јаглехидрати, растителни масти и витамини (аудио)

Некои научници тврдат дека шеќерната болест е нарушување  што е последица од западниот начин на живот на живеење бидејќи при тоа се напушта изворната исхрана . Диетата богата со јаглехидрати и растителни влакна преставува алтернатива за конвенционална диетална исхрана на дијабетичарите. Дијабетичарите мора да го одбегнуваат јадењето шеќер бидејќи тој може да го намали поднесувањето […]

24 јануари, 2022

Дијабетес алтернативно лекување: Лековити билки (аудио)

Кинеските лековити билки, вклучувајчи го коренот женшен ,често се употребуваат за убалажување на некои симптоми на шеќерна болест: советувајте се со стручно лице во поглед на деталниот план на лекување. Листовите од боровинка во екстрат може да го намали нивото на кликоза во крвта и да помогнат да се одржи системот на крвните садови. При […]

20 јануари, 2022

Дијабетес алтернативно лекување: Диета, билки и акупунктура (аудио)

Диета , билки и акупунктура Бидејќи шеќерната болест која се лекува  неисправно може да биде опасна за животот, никогаш не смеете да се лекувате од болеста без лекарска помош и секогаш да ги разгледате сите можни начини на лекување. Некои алтернативни начини на лекување преставуваат варијација на дијабетичаските диети. Другите пак ја нагласуваат важноста на […]

18 јануари, 2022

Д-р Ѓорѓиевски: Зошто имаме негативен ПЦР тест, а сепак имаме корона вирус инфекција ?

Постојат повеќе видови на тестови кои испитуваат присуство или пак прележана инфекција од SARS Co2 вирус. Имено на пазарот постојат околу 150 различни производители на тестови. Светската здравствена организација генерално грубо ги калсифицира во три категории, иако тие се меѓусебно поврзани. Па така оваа поделба не е комплетно точна и силно е ригидна.  

17 јануари, 2022

Д-р Ѓоргиевски препорачува: Една чашка ракија за поздраво срце

Долги се дилемите и препирките околу влијанието на консумацијата на алкохолот врз кардиоваскуларното здравје. Но што од овие претпоставки навистина имаат научна основа. Последниве дваесетина години се подготвувани голем број научни студии за дејството и дозата на алкохолот врз кардиоваскуларен систем. Имено студиите покажаа дека мора многу внимателно да се вагаат бенефитите од ефектите на алкохолот […]

3 декември, 2021

Д-р Ѓоргиевски: Влијае ли постуденото време врз крвниот притисок?

СОВЕТ : Поради докажано влијание на надворешните временски услови врз крвниот притисок  хронично болните пациенти  штом ги забележат првите покачени вредности и покрај испиента терапија да  се обратат до својот матичен лекар за сезонаска дорегулација на терапијата.

11 ноември, 2021

Грејпфрутот го намалува шекерот во крвта и холестеролот (АУДИО)

Практични совети:
Грејпфрутот повеќе е сочен на собна температура, не го чувајате го во фрижидер.
Со сок од грејпфрутот  заменте го лимонот или оцедот во преливите на салата.
Не мешајте грејпфрут и лекови. Доколку ги земате препишаните лекови ,внимавајте колку грејпфурт внесувате  или посоветувајте се со својот лекар или фармацевт.

4 ноември, 2021

Како да ги препознаете симптомите на дијабетесот(АУДИО)

Прекумерна жед Зачестено мокрење(понекогаш и секој час) Слабеење Замор Мачнина можно е и повракање Кај жените честа инфекција на вагината , можеби и прекин на менструацијата Кај мажите импотенција Кај мажите и жените: габични инфекции Побарајте лекарска помош -Ако почувствувате мачнина , слабост и претерана жед, ако мокрите многу често, имате болки во стомакот,дишете длабоко […]

29 октомври, 2021