Опсесија – комплексно нарушување на личноста

Објавено на 17 март, 2022 во 14:23

Симптоми Може да имате опсесивни мисли или принудно однесување или двете.

За опсесија тоа се несакани и постојани мисли што изгледаат бесмислени, како што е невообичаен страв од нечистотија, постојана загриженост за некој минат настан, обиди за потиснување на ваквите мисли , препознавање дека таквите мисли доаѓаат од сопствената мечта, а не од надвор.

За принуда повторување на дејства како што се миење раце, проверување на бравите, раскревање, повторување на зборови, трескавично размислување или активност и депресија и вознемиреност бидејќи обидите за ослободување од овие принуди се покажуваат неуспешни.

Симптоми кај децата

Придушено однесување со потиснатост, повлекување во себе и социјална изолација, промена на раположението од анксиозност до очај.

Кога треба да се обратиме на лекар?

Ако вие или вашето дете имате од некои претходно спомнати симптоми и ако вашето дете е анксиозно или депресивно и се плаши од агресија, полово однесување, нечистотија и зарази и неуредност.

Божана Ќулавкова 

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.