Млади надежи – Игор Стојков: „Му требаме на Велес, иновативни или авангардни!

Објавено на 24 мај, 2021 во 17:33
Игор Стојков, најталентиран ученик во средни училишта во Велес за 2021 година

Додека во рака ја држите ученичката книшка во која штом ја отворите се редат само бројките пет, како единствени оценки по сите предмети и погледот во момент ви го краде делот за поведението каде го читате зборот „Примерно“, логично е на деветнаесет годишно момче, што седи пред вас, да посакате да му поставите десеттици прашања. Но додека во раце Игор Стојков држи  30 парчиња хартија на кои со големи печатни букви, на македонски и повеќе странски јазици, пишува: Награда, Награда, Награда, Сертификат, Благодарница, Пофалница, Сертификат итн, потпишани од бројни повеќе и помалку познати луѓе во образовниот процес, во бизнис сверата, во неформалното образование, во младинскиот активизам, во волонтерството тогаш се колебате со што всушност да започнете.

Во еден момент сепак си велите, сами на себе, ова е младо момче жедно за наука и започни да го прашуваш што Игор Стојков посакува да стекне, да научи, да совлада, да истражи и да спознае?

-Бизнис поврзан со јавна администрација. Како овие две гранки во општественото уредување можат меѓу себе да се вмрежат и поврзат, да се стават во улога на поттикнувачи на развојот на локалната заедница и со резултати да бидат движечка сила на економијата на една држава. Тука пред се мислам на мојата држава, моите општини Чашка и Велес, во првата затоа што сум се родил и сум раснел како и во втората во која го завршувам средното училиште и живеам. Каков развој ним им треба за да придонесат во раздвижување и поттикнување на националната, македонска, економија што на младите луѓе ќе им овозможи образование според потребите на пазарот на труд, каде бизнис заедницата ја диктира потребата поради инвестициите и која ќе биде доволно мотивирана прво да го вреднува знаењето а потоа и да го наградува трудот. Бизнис заедница што ќе биде доволно мотивирана да препознава и во исто време да инвестира, преку континуирано стручно усовршување, во млади умови, при тоа не заборавајќи ја и останатата потребна работна сила но и во стручно усовршување на менаџерските тимови.  Тие според мене се клучна карика во синџирот од алки како што се квалификувани работници, образовани инжинери, успешни стратези во тимови за развој и за планирани инвестиции.Јас сум слушал од моите родители за време во кое тие живееле и за држава што планирала развој на економија преку краткорочни програми, од неколку години, и за догорочни програми од неколку децении. Таму каде што ќе студирам ќе имам доволно време да посветам на истражувања и да споредам повеќе модели но овој концепт што бил одржлив повеќе децении си ветив дека дополнително ќе го анализирам. Се разбира дека сега светот нуди нови концепти, нови алатки и нови концепти за стратешки развој. Сите тие се надевам дека ќе можам да ги проучам, анализирам а зошто не и да ги моделирам според потребите на човекот и различните заедници, рече Игор Стојков.

Сиот досегашен негов труд и ангажман, го анализираше, оценуваше и вреднуваше, организацијата „Macedonia2025“ која му додели целосна стипендија за студирање на престижниот руски универзитет ,,Руска претседателска академија за бизнис и јавна администрација’’ во Москва. Таму Стојков е запишан на насоката ,,Европски бизнис, јазици и култура’’. Наставата ќе ја слуша на англиски и на шпански јазик. Тој не крие дека е многу среќен и возбуден. Неговите младешки очекувања се да одживее еден дел од животот и да осознае што ќе му донесе иднината.

Игор Стојков со пријателите во САД

На прашањето што за него значи зборот „Примерен“ млад човек, Стојков веднаш разбра дека впечатокот и поттикот да биде прашан се од неговата ученичка, средношколска книшка.

-Учам во најдоброто, според мене средно училиште во Велес, во ОСУ ,,Јовче Тесличков’’. Сега завршувам четврта година. Јас зборот „Примерен“ го разбрав и го практикувам како квалификација за ученик што континуирано и сестрано покажува одлични резултати. Не е тоа само бројката 5 по предметите што од прво одделение во основно се до четврта година во средно образование се пишуваат во дневниците од страна на наставниците. Тоа се одлики за ученик што со редовната посета на наставата покажува дека го совладал и разбрал градивото, ги завршил сите домашни задачи, ги освоил максимално потребните бодови на тестирањата и оценки на писмените задачи. Дополнително читал, истражувал, совладувал вештини, се надградувал преку пребарувања на библиотечни онлајн фондови. Исто така размислувал и класифицирал податоци, бил инвентивен па и простете ми ама бил и многу радознал. Потоа употребувајќи ги сопствените интелектуални капацитети и логиката ги презентирал спознанијата пред класот, на натпревари пред врсниците или научната фела што единствено може да процени и даде оценка, да насочи што е добро а што можеби е погрешно толкување или резиме, резултат, додаде Стојков.

 Тој како средношколец, успеал да ја освои престижната стипендија за учество на „YES Program“. Тоа е програма која овозможува студирање во САД за ученици од средно образование од Македонија, во период од една учебна година.

– Така јас добив можност да бидам сместен во државата Њу Хемпшир, во североисточниот дел на САД, во прекрасно семејство. Тоа искуство многу ми помогна. Пред се да ги проширам хоризонтите и да научам за различните народи и култури. Додека бев во САД, ја посетив државата Флорида како и градовите Бостон, Салем и уште други десеттина места. Таму додека учев низ разни примери и практични вежби прв пат посакав да му се посветам, да го проучувам и истражувам бизнисот како гранка. И нема да премолчам дека токму стекнатите знаења во ОСУ „Јовче Тесличков“ ми помогнаа да ја добијам наградата „Academic Excellence in Business and Computers“. Оваа награда се доделува на годишно ниво и ја добива само еден ученик. И јас ја добив како ученик од Македонија, додаде Стојков.

Игор Стојков

Тоа не е единствената држава што имала можност да ги провери, оцени и надградува капацитетите на ова младо момче. Во изминатите четири години неговата желба за дополнително образование и мобилност го однела од Македонија во десетина држави меѓу кои: Швајцарија, Турција, Унгарија, Грција и други.

– Сите тие искуства ми помогнаа да стекнам информации, вештини и добри практики  за барање на решенија за проблеми со кои се соочуваме како држава, регион, Свет. Исто така, тие искуства ми помогнаа да запознам многу млади луѓе од цела Европа, да се вмрежам и постојано да имам можности  за едукација, за работа и за мобилност, рече Стојков.

Најталентиран ученик на Општина Велес за 2021 година

Додавајќи дека она што најмногу помага и се одразува врз животот на младите луѓе е активистичкиот и волонтерски ангажман во локалната заедница, Игор Стојков, смета дека  токму во неа и во интерес на граѓаните е да се покаже инвентивноста и да и се возврати на најдобар начин.

-Најдобро е кога младите луѓе се мотивирани да остават сопствен белег преку придонес во локалната заедница. Таа е нивна и заедничка со сите граѓани. Нешто што ме прави најсреќен е кога правам работи за мојот град, кога учествувам на еко акции, кога ќе успеам да работам со група на млади и да подигаме свест кај моите сограѓани преку кои се бараат решенија за разни проблеми. Една таква платформа ми беше овозможена од Фондацијата ,,Фокус’’. Со Клубот на млади на Фондацијата, ние заедно, успеавме да направиме неколку обуки за медиумска писменост, онлајн едукации за борба против Ковид-19, за младински активизам и за волонтерство. Таквите активности и акции ми помогнаа да стекнам многу вештини, како што се: организација, јавно говорење, социјални вештини итн.  Исто така, за време на моето волонтирање во ФОКУС, но и во Црвениот Крст на Република Северна Македонија, Општинска Организација Велес, успеав да запознам многу млади луѓе кои се мотивирани за по доба локална заедница, по квалитетен живот, по одговорно општеството и за  негување на вистински европски вредности, додаде Стојков.

Тој годинава е еден од двајцата средношколци на кои Општина Велес им ја додели престижната награда „Признание за најталентиран ученик во средните општински училишта“ по повод 24 Мај –Денот на Сесловенските просветители „Свети Кирил и Методиј“.

Игор Стојков со Градоначалник Аце Коцевски и со родителите на доделување на Признанието за најталентиран ученик

-Му благодарам на градот Велес и на Општина Велес.Искрен сум кога велам дека од сите досега добиени, оваа награда, ова Признание, ми е најдраго. Не затоа што е последно туку затоа што е од локалната заедница во која сум дал личен придонес и на која и ветувам дека ќе и дадам уште многу. Воедно би сакал да ги мотивирам младите луѓе, средношколците, да не го трошат своето време само во пиење кафе и разговори туку да бојадисаат една клупа, да уредат една јавна површина, да засадат една садница, да организираат еден јавен настан, да бидат хумани, добродушни, организирани и исполнителни. Такви му требаме на Велес без разлика дали сме иновативни или пак авангардни. Ние сме млади и како што ми велат моите родители, еден ден, ќе има во нашиот град белег по кои ќе не препознаат некои наредни генерации на млади луѓе, додаде Стојков.

Сега тој е во подготвителна фаза за патувањето во Москва, Русија. И покрај очекувањата што ќе му понуди Универзитетот сепак своето слободно време го става на располагање на граѓанскиот активизам и на волонтерството.

Убавка Јаневска  

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.

8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด